Читај ми!

Како контролисати токове новца у кампањи

Агенција за борбу против корупције не може сама да контролише токове новца у предизборној кампањи и у контролу финансирања политичких партија треба да се укључи и Државна ревизорска институција, закључено је на конференцији у организацији Цесида.

Србија мора под хитно да промени изборно законодавство, а Државна ревизорска институција мора да крене у контролу финансирања политичких партија, поручено је на конференцији Цесида на којој је представљен водич о финансирању политичких партија.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић, говорећи о предизборној кампањи, истакао је да је најјозбиљни конкурент лидеру СНС Александру Вучићу био власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и његов новац.

Говорећи о изборном законодавству, Стојиљковић је рекао да ако Србија жели да буде "елективна демократија" мора да га мења јер због затворених изборних листа грађани немају ни непосредни ни посредни утицај на то ко ће бити избран.

"Важно је како ће се контролисати токови новца у кампањи, а посебно је важна контрола приходне и расходне стране. Треба лимитирати трошкове и пратити приходе у кампањи", истакао је Стојиљковић.

Миодраг Милосављевић из Фондације за отворено друштво истакао је да Агенција за борбу против корупције не може сама да контролише токове новца у кампањи и да у контролу финансирања политичких партија треба да се укључи и ДРИ.

"Важна је и транспаренрност и доступност података о финансирању политичких партија, али имамо често опирања великих јавних предутзћа да достављаују податке", истакао је Милосављевић.

Милосављевић је подсетио на одредбу Закона о финансирању политичких активности која каже да је забрањено финансирање политичких партија и истакао да за кршење те одредбе још нико није кажњен.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво