Читај ми!

"Двери": Боримо се за умну жену и мајку

Tреба пратити стварне способности различитих жена, подржавати их у ономе у чему су најбоље и омогућити им да остваре најважнију улогу мајке, поручују из Покрета "Двери". У Чачку је представљен манифест женског питања, документ у изради, који изражава ставове покрета о улози жена.

У Повереништву Покрета "Двери" у Чачку представљена су нека начела новог манифеста женског питања, документа у изради, који осликава ставове покрета о овој важној теми.

Према речима кандидата за народног посланика на листи "Двери" Тање Поповић, основа за разматрање женског питања јесу српска средњевековна култура и народна традиција, у којима је створен архетип жене, као умне владарке остварене на свим пољима.

"Пример за то су кнегиње и ствараоци културе, које су одредиле смернице каснијег развоја наше историје. "Двери" су за свој лого изабрале лик Богородице, чиме смо показали за које се вредности залажемо, да је живот од тренутка зачећа највећа вредност за нас, а породица као заједница мушкарца и жене расадник живота и центар нашег деловања", изјавила је Поповићева.

"Двери" се боре за умну жену и мајку, основу дома и мудрости друштвеног и јавног живота, напомиње Поповићева, због чега сматра да су квоте и статистичка утркивања бесмислена.

Како каже, треба пратити стварне способности различитих жена, подржавати их у ономе у чему су најбоље и омогућити им да остваре најважнију улогу мајке.

Кандидат за народног посланика Биљана Рубаковић истиче да су много веће индивидуалне разлике меду људима, него што су полне и да "Двери" подржавају хуману равноправност полова.

"Немамо предрасуде према женама, оне треба да буду моралне, образоване и продуховљене. Не инсистирамо на формалној равноправности, у томе се налази ограничавање, а не слобода. Жена не треба да буде агресивна, изазивач и да опонаша мушкарце, решење није у рату полова, него у биолошком и духовном јединству", казала је Рубаковићева.

У "Дверима" сматрају да је основни задатак жене рађање и свијање породичног гнезда, што држава мора препознати, јер Срби убрзано биолошки нестају, објашњава Љиљана Ранковић, такође кандидат за народног посланика.

"Мајка мора имати повољне услове за рађање и гајење деце, жени не треба више права, него привилегија. Треба растеретити мајке, како би имале више времена и снаге за породицу, држава трудноћу не сме посматрати као болесно стање, оне се морају стимулисати и наградити, а не кажњавати и угрожавати", нагласила је Ранковићева.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво