Читај ми!

Дачић: Желимо изборе и на Косову

Хоћемо да избори буду организовани и на Косову, на исти начин као и претходни парламентарни избори, 2012. године, каже Ивица Дачић. Одржавање избора биће тема и следећег дијалога Дачића и Тачија, 12. фебруара. Пре тога, 10. фебруара, двојица премијера присуствоваће седници Савета безбедности УН о Косову.

Председник Владе у техничком мандату Ивица Дачић каже да Србија жели да и на Косову буду организовани избори за Скупштину Србије, али да то не може да уради сама и без помоћи ОЕБС-а и ЕУ.

"Хоћемо да избори буду организовани на исти начин као и претходни парламентарни избори 2012. године. Нисмо баш добили јасан одговор приштинског руководства, хоће или неће, или сматрају да је то гласање наше дијаспоре. Могу они да сматрају како год хоће, само је питање за нас да ли је то могуће организовати", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Дачић је најавио да ће са косовским премијером Хашимом Тачијем разговарати о организовању српских избора на Косову.

"Имамо наставак дијалога са Приштином 12. фебруара, Тачи и ја ћемо 10. фебруара говорити на седници Савета безбедности УН о Косову. Једна од тема тих разговора биће и избори на Косову", рекао је Дачић.

На седници Савета безбедности УН у Њујорку биће разматран редован тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна.

Последња седница Савета безбедности о Косову одржана је 19. новембра прошле године.

У свом извештају генерални секретар УН истакао је значај успеха локалних избора, нарочито на северу Косова, оценивши да ће то имати утицаја на будућу консолидацију мира и стабилности на том подручју, а самим тим и на европске аспирације Србије и Косова.

Први човек УН оценио је и да су и Београд и Приштина показали посвећеност спречавању тензија на терену, да би омогућиле да дијалог и имплементација договореног иду даље.

Српски премијер је тада у обраћању Савету безбедности УН рекао да ће Заједница српских општина бити формирана упркос напорима приштинских власти да то отежају.

Како је тада рекао, за Београд је важно да се договори о примени Бриселског споразума одвијају у складу са вољом и намерама преговарача, чиме ће положај Срба на Косову бити јасно утврђен и заокружен.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво