Преносимо

"Стрељање историје" после четири деценије

После четири деценије, у САД дато зелено светло за објављивање књиге пуковника Роберта Мекдауела "Стрељање историје". Михаиловић се, за разлику од Тита, борио против нациста од првог до последњег дана рата.

Када је амерички историчар и бивши војни обавештајац Роберт Мекдауел почетком 1970. године у САД припремао објављивање своје књиге "Стрељање историје" о генералу Дражи Михаиловићу, маршалу Титу и борби четника и партизана против нациста у Другом светском раду, ЦИА је забранила штампање и дистрибуцију овог дела. У страху за живот и судбину рукописа, професор Мекдауел је књигу тада дао пријатељу Благоју Раденковићу, из Лос Анђелоса, са препоруком: "Уради шта можеш да истина изађе на видело!"

Тек 42 године касније, "Стрељање историје" је штампано у САД на енглеском и у Србији на српском језику. Америчка читалачка публика је тако добила прилику да спозна друго лице рата на простору бивше Југославије.

"Мекдауел је крајем 1944. био официр за везу америчке обавештајне службе ОСС у штабу код ђенерала Драже и шеф Одељења ОСС за Југоисточну Европу. На лицу места се уверио како су се припадници Југословенске војске у отаџбини борили против нациста и како су их савезници, Американци и Енглези издали и предали комунистима. Та истина није била по вољи америчкој власти пуне четири деценије и књига је била под ембаргом" открива Благоје Раденковић, приређивач књиге на српском језику.

Роберт Мекдауел био је универзитетски професор антропологије и историчар. У време рата као обавештајац Канцеларије за стратешке задатке (ОСС), из које је створена ЦИА, био је задужен за анализу Балкана. Био је последњи амерички официр за везу код генерала Михаиловића. Преминуо је 1980. године.

Мекдауелова књига је врло сажета. Чине је аутентични амерички војни и политички докуменати, од којих су неки први пут објављени, и пуковникова анализа ратних операција на простору Југославије. Он открива позитивну улогу Југословенске краљевске војске у отаџбини и Драже Михаиловића у борби против нациста, али и доказује савезничку издају Равне горе, после одлуке председника Рузвелта и премијера Черчила да команду и власт у Југославији предају Титу. Да би се оправдала власт комуниста, Запад је, пише Мекдауел, користио лажи и политичку пропаганду. Зато је аутор књигу и насловио "Стрељање историје".

"Опсег ратних операција Покрета Равна гора у рату против неизмерно надмоћнијих нациста је вођен на фронту, али и у позадини, јер су фашистима онемогућавали коришћење рудних и прехрамбених добара, битних за функционисање нацистичке војне машине. Војска Драже Михаиловића је имала дејства против железничких саобраћајница, превоза на Дунаву и директне нападе на немачке трупе. Остварена је и сарадња са бугарским, румунским и мађарским националним покретима", пише Мекдауел.

Подсећа да су Американци за ђенерала Дражу пред крај рата писали да је "Балкански орао, српски Робин Худ и нада савезника на Балкану". Да је Труманово одликовање Дражи Михаиловићу додељено 1948. године уз образложење:

"За пресудан допринос Срба у постизању победе у Другом светском рату. Генерал Драгољуб Михаиловић се истакао организовањем и вођењем важних одбрамбених снага против непријатеља који је окупирао Југославију од децембра 1941. до децембра 1944. Захаваљујући изванредним напорима његових трупа многи авијатичари америчког ратног ваздухопловста су спасени и безбедно враћени у своје базе под савезничком контролом. Генерал Михаиловић и његове снаге, иако без неопходног ратног материјала, и борећи се под екстремним околностима, допринели су у великој мери савезничким ратним напорима и били важан фактор у постигнутој коначној савезничкој победи!"

Међутим, одликовање председника САД није уручено ђенералу јер га је Тито стрељао у лето 1946. године, нити је у САД дозвољено да се Дражи Михаиловићу у Вашингтону подигне споменик. Настао је период прећуткивања истине, пише Мекдауел. И наглашава:

"Оптужбе против Драже Михаиловића за издају су лаж! Дража се борио од првог до последњег дана рата - Тито није. Није постојао никакав период Дражине ‘неактивности' током читавог рата. Дража није сарађивао са окупаторима, Тито јесте! Равна гора јесте била један од пресудних чинилаца за победу у Другом светском рату", тврди Мекдауел.

број коментара 85 пошаљи коментар
(субота, 19. апр 2014, 21:13)
Istoričar [нерегистровани]

Istina o Mekdauleu i njegovoj knjizi

Ova knjiga je u Americi ubrzo po izlasku povučena iz prodaje, jer je u strućnim krugovima ocenjena kao čisto šarlatanstvo. Otkud je on, koji je u Dražin štab stigao avgusta 1944, mogao da zna šta je Draža ranije radio. To je mogao znati jedino Bil Hadson, koji je uz Dražu bio od "Užičke republike" do proleća 1944, a njegovi izveštaji su bili nepovoljniji po Dražvu i od izveštaja članova savezničkih misija pri VŠ NOVJ.

(понедељак, 03. феб 2014, 11:27)
anonymous [нерегистровани]

Revizija istorije

Vreme sve postavlja na prava mesta. Kada su posle pola veka otvoreni anglosaksonski arhivi i kada su se pazljivije pogledali nemacki arhivi, bilo je svima, neopterecenim ideologijom i dnevnom politikom, jasno da je Draza saradjivao sa Nemcima u borbi protiv "komunista", a zapravo protiv opstenarodnog fronta za golo samoodrzanje, dakako, svako iz svojih razloga. I sva naknadna "tumacenja" su goli pokusaji revizije istorijskih cinjenica.

(субота, 01. феб 2014, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

Jeste i nije

Tacno da je fabrika otisla u Maribor ali treba reci do kraja istinu da je za uzvrat jos modernija fabrika dosla u Rakovicu. A sto se tice sokova to je vrlo jednostavno. Prva fabrika sokova je bila u Srbiji u Valjevu. Tek posle su i drugi poceli da preraduju voce u sokove, ali voce je bilo uredno placano. NIje se otimalo. Cista trgovina. I danas seljaci u Srbiji zale sto nema slovenaca da dodu i sa kesom da plate voce.

(петак, 31. јан 2014, 21:22)
Лучо Русофил [нерегистровани]

Једноставно

Па није баш тако,бравар је уништио Србију зајено са Кардељем и Доланцом.Словеначки ТАМ је из Србије,из Прокупља текстилна индустрија је пресељена то је данашња Рашица у Сливенији. Носили су злато у златарну Цеље као финални производ продавали,фруктал је шлепао наше воће из Шумадије, њихови сокови су на међународном сајму хране и пића носили награде. Словенци су говорили да није индустрија за нас Србе, ми треба да садимо паприке и купус, тако су наши синови ишли радити у Словенију тек када смо их одгајили узели су нам најкдраже као данас што нам узимају Западњаци.

(недеља, 26. јан 2014, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

Kakvi primeri?

Pa to je poznata strategija ozbiljnih zapadnih firmi preko koje ulaze na tržište nerazvijenih zemalja u kojima vlada protekcionizam i korupcija. Prodaju se zastarele tehnologije po licenci slabim firmama iz tih zemalja koje onda to proizvode ali se u zamenu dobija pravo i na izvesnu direktnu prodaju komponenti i delova. To su primeri koje navodite. 

(недеља, 26. јан 2014, 18:30)
anonymous [нерегистровани]

Primeri

Sem uopstenih stvari treba u koje neko i veruje ipak treba svoje price podupreti dokazima. Eto npr. U Zastavu je dosao FIAT koji je tada bio i ostao velika firma. YUGO je dosao u Ameriku pre KIA i HUNDAY automobila. Kada je poceo rat prestao je dotok delova od kooperanata iz cele zemlje i sve je stalo. U EI NIS je dosai Philips kada u Istocnij Evropi nije ni bilo TV u boji. Energoproject je radio po celom svetu od Juzne Amerike do Afrike i Azije. U Trsteniku su se pravili delovi za AirBus avione, traktori iz Rakovice su se izvozili, kombajni iz Zemuna su se izvozili, ....ko hoce moze da se seti. A sto se mene tice nisam samo slusao price od roditelja nego sam licno radio u jednoj velikoj firmi koja je izvozila po celom svetu i u kvalitet rada sam se sam uverio. Sada sam u jednoj velikoj multinacionalnoj firmi na menagerskom mestu na zapadu u kojoj radi po celom svetu oko 110000 ljudi. Poredim i mislim da smo u Jugi ili Srbiji bili u vecini tehnologija na svetskom nivou ili mozda 5-6 godina iza razvijenog sveta sto i nije bilo lose. Sada je 100 puta gore.

(субота, 25. јан 2014, 17:13)
anonymous [нерегистровани]

@Firme

Prijatelju, roditelji su mi radili u tim firmama. Kao dete sam ih svakodnevno gledao i slušao opis situacije od strane mojih roditelja i njihovih saradnika. Svi su oni bili u SKJ. Pa nisu vljda i vaši komunisti lagali. Ulaganja u te firme prestala su 1960-ih. Od tada im zgrade i mašinski park niko nije održavao. Nisu razvijani nikakvi novi proizvodi. Ako je nešto radjeno, radjeno je po stranoj licenci i sa stranim tehnologijama. Uspešne "svetske firme" imaju bar neki svoj proizvod. Te su firme samo bile prazne ljušture već od kraja 1960-ih i 1970-ih. Mnogo pre raspada SFRJ i sankcija. Da je privreda i ekonomija SFRJ funkcionisala kako treba SFRJ se ne bi ni raspala. Nije propala privreda Srbije posledica raspada SFRJ. Raspad SFRJ je posledica prethodne propasti privrede Srbije i naravno i nekih drugih delova SFRJ.

(субота, 25. јан 2014, 15:27)
anonymous [нерегистровани]

Firme

Sve ove firme su se uspesno pokazale i dokazale na svetskom trzistu. Propale su raspadom SFRJ, raspadom trzista i zbog sankicja. Tu Tito nije kriv. U svoje vreme je uradio kako je trebalo i hvala mu.

(петак, 24. јан 2014, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

@Jednostavno

Pa to je zaista jednostavno. Evo na primer ja radim u jednoj svetskoj firmi. Svetske firme imaju kapital u vidu proizvodnih kapaciteta, kapital u banci i kapital dobre volje (odnosno ugled kod potrošača). Takve firme ne propadaju preko noći. Pogoni takvih firmi nisu neodržavane ruševine. Mašinski park im nije od pre II svetskog rata. Potražnja za njihovim svetski priznatim proizvodima ih čini traženim i kada su slabije ekonomske prilike. One imaju kapital u banci. Srpske firme iz Brozovog vremena koje ste nabrojali su sušta suprotnost svemu ovome. Ako su to vama bile svetske firme onda vi zaista ne znate šta taj pojam uopšte znači. To nikada nisu bile svetske firme. To su bile propagandne Potemkinove kulise koje su se raspale kad je dunuo i najmanji tržišni povetarac. Osvestite se.

(петак, 24. јан 2014, 19:33)
Gilé [нерегистровани]

re: Ipak nesto cudno

Pa i nije cudno - smenjen je , ako se ne varam, posle podele Evrope, odnosno Konferencije na Jalti.Ima logike ?