Читај ми!

Незадовољни се вратили у парк

Мањи број присталица покрета "Окупирај Волстрит" вратио се у парк Зукоти, али без врећа за спавање и шатора.

Присталице покрета "Окупирај Волстрит" које је полиција истерала из њујоршког парка Зукоти у мањем броју су се у уторак увече вратиле у парк и разматрају где ће наставити свој протест против похлепе и друштвене неједнакости.

Полиција је у ноћи између понедељка и уторка истерала демонстранте из парка и ухапсила најмање 200 људи. Они су се синоћ вратили у парк Зукоти, али без врећа за спавање и шатора, јер је суд одлучио да се њихово право на слободу изражавања не односи на постављање шатора и вишемесечно камповање.

Судија Врховног суда државе Њујорк Мајкл Столман поржао је одлуку градских власти о протеривању демонстраната после хитне жалбе Националног удружења правника.

Демонстранти су се у том парку, који је у приватном власништву, улогорили средином септембра, а градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг је рекао да је наредио уклањање кампа јер су услови на пренасељеном тргу постали "неподношљиви".

Рација је изведена у глуво доба ноћи "да би се смањио ризик од сукоба" и "на најмању меру свело узнемиравање суседства", додао је Блумберг. Неким демонстрантима је полиција одузела личне ствари, тако да они разматрају да се жале суду.

Вође покрета су у уторак већи део дана провеле окупљајући се у малим групама на разним местима у граду - у подрумима цркава, на градским трговима и угловима улица, излажући планове СМС порукама и електронском поштом.

Рација делује као преокрет у односу града према протесту. Блумберг је недељу дана раније приватно рекао групи директора и новинара да мисли да су наводи о проблемима у парку преувеличани и да не захтевају тренутну акцију.

Рација у Њујорку уследила је пошто је полиција у недељу разбила камп у Портланду, у држави Орегон, а у понедељак онај у Окленду у Калифорнији.

Бела кућа је обазриво реаговала након што је полиција растерала демонстранте из кампа на Мехнетну, саопштивши да је на градским званичницима да пронађу решење за демонстранте.

"Надамо се и желимо (да буде постигнут) баланс између дуге традиције слободе окупљања и слободе говора у овој земљи и демонстрација и протеста, а веома је важно одржати ред", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карнеј.

Амерички председник Барак Обама недавно је поручио да разуме гнев демонстраната, али их није експлицитно подржао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво