Читај ми!

Берлускони поднео оставку

Премијер Италије Силвио Берлускони поднео оставку, након што је парламент усвојио програм економских реформи. Берлусконијев наследник највероватније бивши европски комесар Марио Монти.

Италијански премијер Силвио Берлускони поднео је оставку пошто је парламент усвојио економске реформе, што је премијер поставио као предуслов за одлазак са дужности. Председник Италије Ђорђо Наполитано прихватио је Берлусконијеву оставку, после састанка у председничкој палати, наводи се у саопштењу кабинета председника Италије, пренеле су агенције.

Пре него што је Берлускони поднео оставку, хиљаде демонстраната окупило се испред канцеларије председника машући италијанским заставама и носећи плакате са натписима "Бај, бај, Силвио". Демонстранти су носили и транспаренте на којима је писало "Кловн" и "Коначно". 

"Дубоко сам огорчен", рекао је Берлускони италијанској агенцији АНСА, реагујући на скандирање испред председничке палате.

Одлазак Берлусконија, који је у протеклих 17 година 10 година провео на власти, оставља Италију у политичком вакууму, па се очекује брзо именовање новог мандатара.

Берлускони је сарадницима из партије Народ слободе (ПДЛ) поручио да ће подржати нову прелазну владу, али само ако настави са реформама у складу са захтевима ЕУ, и да, у противном, може у било ком тренутку обуставити подршку.

Сада је отворен пут Наполитану да именује новог мандатара, а очекује се да ће то бити бивши европски комесар Марио Монти.

Берлускони, који није успео да обезбеди већину током кључног гласања одржаног у уторак, обећао је да ће се повући када парламент коначно усвоји економске мере, што су од Италије захтевали европски партнери како би се повратило поверење тржишта у италијанске јавне финансије.

Пакет мера усвојен је данас. Тиме је означен крај 17-годишње политичке ере премијера Берлусконија, десничара, који је себе називао Христом политике и доминирао политичком сценом Апенинског полуострва - као премијер и опозиционар.

Милијардер и медијски магнат из Милана, који је ујединио италијанску десницу 90-их, својевремено је иритирао Вашингтон, рекавши да је признање независности Косова америчка провокација Русије. Силвију Берлусконију приписују се и бројни скандали, од оптужби за корупцију, до веза са малолетницама.

"Сведоци смо краја - не само једне владе, већ целог политичког система. Током политичке каријере, Берлускони је формирао и власт и опозицију. Имао је златни додир краља Миде, али не верујем у његову политичку будућност", изјавио је аналитичар Масимо Франко.

Међу Берлусконијевим колегама из света, међу првима се огласио руски премијер Владимир Путин, који за свог италијанског пријатеља каже да је један од последњих Мохиканаца у европској политици, који је Италији донео политичку стабилност, после честих смена влада.

Силвио Берлускони је рођен 29. септембра 1936. године у Милану. Био је вођа политичког покрета Форца Италија (Напред Италијо), партије која је основана 1994. године. Године 2008. године странка је распуштена и Берлускони је основао нову партију Народ слободе, коју и сада предводи.

На месту италијанског премијера био је три пута - од 1994. до 1995. године, од 2001. до 2006. и од 2008. до 2011. године, што је најдуже од свих италијанских премијера после Другог светског рата.

Трећи је човек по богатству у Италији, које је према Форбсовој листи 2010. године износило девет милијарди долара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво