Читај ми!

Сејф ал Ислам: Нема предаје

Победа или смрт, поручио Гадафијев син одбацујући наводе да преговара о предаји. Потера за њим се наставља, "негде између Нигера и Алжира". НАТО, после седам месеци, прекида акцију над Либијом. "Ово је победа Либијаца", рекао шеф НАТО-а.

19.50 - Либијски академик Абдул ал Рахим ал Киб изабран је за новог премијера прелазне владе.

14.03 - После нове поруке Сејфа ел Ислама, арапски медији спекулишу да се Гадафијев син још увек налази у Либији. 

13.45 - Сејф ел Ислам рекао да су спекулације о његовој предаји део пропагандне кампање. "Не одустајемо, победићемо или ћемо умрети", наводи се у поруци Гадафијевог сина, коју преносе арапски сајтови.

13.37 - Потпуно искључена војна интервенција НАТО-а у Сирији, рекао генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен, који борави у изненадној посети Либији.

Упркос жељама нових либијских власти да се авиони НАТО-а задрже на небу изнад Либије још неко време, тачно у поноћ и званично се завршава интевенција Алијансе против Моамера Гадафија дуга седам месеци.

У суштини, акција је окончана одмах после пада Сирта и убиства Моамера Гадафија, али су патроле НАТО-а још неко време остале изнад Либије, пре свега због најава неких племена да би могла наставити борбу против нових власти.

НАТО је, за седам месеци, извео више од 26.000 борбених летова у којима је уништено 5.900 војних мета, укључујући 1.000 тенкова, оклопних возила и тешког наоружања.

"Створили смо услове да либијски народ сам одреди своју будућност", рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. "Либијци су ослободили земљу. Ово је њихова победа".

Уместо авиона НАТО-а, до краја седмице ће у Либију стићи тим стручњака за хемијско оружје, који треба да установи шта чинити са тонама бојних отрова, који су последњих седмица, без претераног надзора, откривени у напуштеним базама широм земље.

Лов на Сејфа ел Ислама

После неколико дана интензивних спекулација да би се последњи слободни Гадафи, Сејф ел Ислам, могао предати Међународним кривичном суду, представици суда у Хагу саопштили су како располажу доказима да је управо он ангажовао плаћенике који су, на самом почетку побуне, пуцали на присталице опозиције.

Сејф ал Ислам рекао да су спекулације о његовој предаји део пропагандне кампање. "Не одустајемо, победићемо или ћемо умрети", наводи се у поруци Гадафијевог сина, коју преносе арапски сајтови. 

Истовремено, нове либијске власти су саопштиле да ће инсистирати да се Сеифу ел Исламу суди у Либији, по либијским законима, па је, с обзиром на то како су скончали његов отац и брат, тешко очекивати да би се Гадафијев син могао предати било коме.

Ел Ислам се тренутно налази негде у пустињским недођијама између Алжира и Нигера, али се, како ствари стоје, ту неће претерано дуго задржавати, јер је Нигер под великим међународним притиском да га, ако ништа друго, бар ухапси.

Власти те државе тешко ће се, ипак, одлучити да хапсе Сејфа ел Ислама, јер га чувају Туарези, чију су побуну не толико давно власти у Нигеру једва зауздале.

Претпоставља се да ће Сеиф ел Ислам покушати да се домогне Малија, одакле је и већина плаћеника који су за рачун његовог оца ратовали у Либији последњих месеци, или до Зимабабвеа.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво