Читај ми!

Сеиф ел Ислам тражи излаз

Сеиф ел Ислам преговара са Међународним судом правде о предаји. Гадафијев син се налази у Нигеру, али је забринут за безбедност и, наводно, жели да му авион за Хаг буде обезбеђен што пре.

Недељу дана дуг бег Сеифа aл Ислама кроз пустињу Либије и Нигера полако се приводи крају, јер је Гадафијев син ступио у контакт са званичницима Међународног суда правде, како би договорио детаље предаје.

Гласине о предаји Сеифа ел Ислама појавиле су се пре неколико дана, истовремено са гласним најавама да ће из база у Нигеру мобилисати присталице за освету новим властима због бруталног убиства оца и брата.

Сеиф ел Ислам се, како наводе власти у Нигеру, налази у граничном делу те државе и Малија, али још увек није извесно да ли ће и он кренути путем шега Гадафијеве тајне службе Абдулаха Сенусија, који је пре неколико дана прешао у Мали.

Иако детаљи о том процесу нису у потпуности доступни, западне обавештајне службе поделиле су са новим либијским властима транскрипте неколико разговора Ел Ислама са члановима породице који су побегли у Алжир.

Сеиф ел Ислам је, уз пратњу Туарега, успео да измакне потерама бораца новог режима и британских и катарских командоса и дочепа се територије Нигера, где је, како се чини, наишао на прилично млак дочек, па је, суочен са нереалним захтевима локалних властодржаца, одлучио да проба да се преда међународном суду у Хагу.

Како наводе извори из Нигера, локални моћници су од Гадафијевог сина тражили много више од десетак милиона долара које је скупио пре бега из Бани Валида, па је његов боравак у тој држави постао превише ризичан.

Гадафијев син је контакте са Међународним судом правде успоставио преко званичника из Малија и Јужне Африке, од којих је тражио авион којим би отишао у Хаг, али је крајњи исход те дипломатске гимнастике још прилично неизвестан.

Истовремено, нове либијске власти тражиле су од НАТО-а узбиљнију помоћ у лову на Гадафијевог сина, али је Брисел рекао да се на бави тражењем појединаца, већ заштитом цивила.

Дојучерашњи устаници су, ипак, нашли партнере за лов на Сеифа ел Ислама. Његовим трагом до границе са Нигером отишли су британски специјалци и катарски командоси.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво