Сејф бежи у Хаг

Побуњеници, британски и катарски специјалци још увек претражују пустињу на граници према Нигеру и Алжиру, надајући се да би могли набасати на Сејфа ал Ислама. Његова понуда да се преда Међународном кривичном суду представља покушај да се "купи време", сматрају нове власти. Гадафијев син, у међувремену, наводно тражио авион како би отишао у Хаг.

01.32 - Милиција нових либијских власти ухапсила, па затим са другог спрата бацила једог од Гадафијевих сарадника, Омара Дорду, који је том приликом тешко повређен. Мисија УН у Триполију обећала истрагу. 

00.40 - Сејф ал Ислам и дефинитивно на територији Нигера. Преко контаката у Јужној Африци и Малију покушава да организује пребацивање у Хаг, како би се предао Међународном кривичном суду, тврде нове власти.

20.26 - Операције НАТО у Либији завршавају се 31. октобра. 

16.55 - Сејф ал Ислам је дефинитивно напустио Либију и креће се према Малију, где је јутрос стигао Абдулах Сенуси. Гадафијев син се претходних неколико дана крио у Нигеру.

16.35 - Шеф Гадафијеве тајне службе Абдулах Сенуси прешао из Нигера у Мали.

16.25 - Савет безбедности УН једногласно подржао укидање зоне забрањених летова изнад Либије.

Потера за последњим чланом породице Гадафи, који би могао бити у Либији, настављена је несмањеном жестином и у последња 24 часа, упркос прилично конфузним сигналима који долазе из табора Сејфа ал Ислама.

Део нових власти је, индиректно, укључен у преговоре који би могли водити ка предаји Сејфа ал Ислама Међународном кривичном суду у Хагу, али већина лидера побуне сматра да понуда Гадафијевог сина представља само маневар, како би се купило време за бег из Либије.

"И Сејф ал Ислам и Абдулах Сенуси добро знају да ћемо тражити да суђење буде одржано у Либији... То је наше право, који нико, укључујући и Међународни суд правде, не могу да нам одузму", рекао је високи званичник нових власти арапским медијима.

Питање је да ли је такав потез уопште потребан Гадафијевом омиљеном сину, јер су власти у Нигеру још пре скоро 48 часова саопштиле да се он налази на територији те државе, али у забаченим пустуњснким пределима и ван домашаја власти.

Доливајући уље на ватру, Сејф ал Ислам се одбратио следбеницима преко арапским медија, обећавајући освету убицама свог оца и брата, који су, у међувремену, сахрањени на непознатој локацији, негде у либијској пустињи.

"Побуњеници су запалили ватру и сада ће морати да осете пламен. Пролили си крв која ће сада тећи у потоцима. Ја сам син мог оца и брат Мутасимов. Ја сам син Либије и прогонићу убице до самог краја", наводи се у поруци Сејфа ал Ислама.

Сејфа ал Илама, како се верује, чувају Туарези, па је потрага самим тим компликованија, јер се борци нових власти нерадо одлучују на улазак на њихову територију, упркос чињеници да им у потери логистичку подршку пружају беспилотне летелице и спацијалци НАТО и Катара.

Осим Туарега, у групи наоружаних бораца која прати Сејфа ал Ислама налази се и неколико јужноафричких плаћеника, које је, наводно, ангажовала компанија која је годинама одржавала блиске односе са Гадафијевим режимом.

Сејф ал Ислам је, наводно, прешао у Нигер још почетком седмице, али су локални властодршци тражили превише новца како би пристали да остане на њиховој територији. Гадафијев син, како наводе западни обавештајци, носи најмање десет милиона долара.

Суђење Гадафијевим убицама? 

Нове либијске власти одлучне су а изведу пред суд убице бившег либијског водје Моамера Гадафија који је умро под још неразјашњеним околностима, што је навело међународну заједницу да захтева отварање истраге.

"Када је реч о Гадафију, нећемо чекати да то неко тражи од нас", рекао је потпредседник Прелазног националног савета Абдел Хафиз Гога.

"Истрага је већ покренута. Усвојили смо етички кодекс о понашању према ратним заробљеницима. Уверен сам да је реч о индивидуалном чину, а не чину револуционара или националне војске", рекао је он.

Гога је рекао да ће "онај ко је одговоран (за Гадафијево убиство), ко год то био, бити изведен пред суд где ће имати праведно суђење".

Околности под којима је Гадафи умро још нису сасвим расветљене. Нове власти упорно се држе верзије да је свргнути либијски водја умро 20. октобра од рана задобијених у унакрсној ватри истог дана, док бројни извори тврде да му је из близине пуцано у главу, односно да је ликвидиран.

 

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара