Читај ми!

Сејф ал Ислам, мач освете

Снимак припрема за сахрану Моамера Гадафија. Сејф ал Ислам стигао у Нигер, чиме је окончана јурњава кроз пустињу, коју су предводили британски специјалци. Осим Британаца, највећег непријатеља нове Либије тражиле и катарске специјалне јединице, али и беспилотне летелице.

01.11 - Сејф ал Ислам обећава освету. "Побуњеници су запалили ватру и сада ће морати да осете пламен. Пролили си крв која ће сада тећи у потоцима. Ја сам син мог оца и брат Мутасимов. Ја сам син Либије и прогонићу убице до самог краја". 

00.34 - Међународни кривични суд нема информацију да Сејф ал Ислам жели да се преда. 

17.50 - Сејф ал Ислам и Абдулах Сенуси покушавају да договоре предају Међународном кривичном суду, јер званичници у Нигеру, наводно, траже превише новца како би им омогућили останак у тој држави.

17.44 - Нове либијске власти озбиљно забринуте због најава да племе Варфала организује побуну.  

17.04 - Сејф ал Ислам стигао у Нигер, тврде војни извори у тој држави. Устаници тврде да је Гадафијев син понудио да се преда Међународном кривичном суду. 

16.40 - Нико није пуцао на Гадафија после заробљавања. Умро је од претходно задобијених рана, тврди либијски амбасадор при УН.

15.25 - Појавио се први снимак припрема за сахрану Моамера Гадафија. 

13.27 - НАТО је одложио коначну одлуку о окончању ангажовања у Либији. У току су консултације са представницима УН и прелазне либијске владе. 

Последња велика драма грађанског рата у Либији јесте лов на Сејфа ал Ислама, сина Моамера Гадафија и човека који је на себе преузео улогу осветника за бруталну смрт оца и брата у рушевинама Сирта.

Сејф ал Ислам је последњи члан породице Гадафи, који је у Либији дочекао крај рата, а који није убијен. Трку ка граници Нигера предводили су британски специјалци САС, али и катарске специјалне јединице.

Подршку тим снагама пружајали су авиони НАТО-а и беспилотне јединице, које су покушавале да лоцирају конвој од, како се верује, десетак возила којима су Сејф ал Ислам и још најмање један званичник Гадафијевог режима покушавали да се докопају Нигера.

Британски обавештајци верују да је Гадафијев син у последњих неколико дана више пута мењао возила и руту како би заварао трагове.

Осим јурњаве по пустињи и надгледања из ваздуха, НАТО је прислушкивао све комуникације како би Ал Ислама лоцирао, уколико употреби сателитски телефон.

У овој операцији коришћени су и бројеви телефона, пронађени код Моамера Гадафија, укључујући број његове ћерке Ајше, али и непознате особе из Сирије.

Сејфа ал Ислама, наводно, штитило је племе Туарега, уз чију помоћ је стигао скоро до саме границе са Нигером.

Број коментара 141

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво