Читај ми!

Гадафиjeв тестамент

Борба се наставља, наводи се у последњој поруци свргнутог либијског вође Моамера Гадафија, који је сахрањен рано јутрос на непознатој локацији у пустињи. Потера за Сеифом ел Исламом у ћорсокаку. Гадафијев син већ на гранмици Нигера.

00.52 - Британски САС покушава да ухвати Сејфа ал Ислама пре него што Гадафијев син пређе границу Нигера. 

23.48 - Авиони НАТО пре две недеље уништили конвој којим је Сејд ал Ислам побегао из Бани Валида. Гадафијев син није био повређен у том нападу, али му се од тада губи сваки траг. 

17.41 - НАТО резервисан према захтеву нових либијских власти да Алијанса мисију у тој држави продужи још месец дана. 

17.01 - Објављен тестамент Моамера Гадафија. "Позивам следбенике да наставе отпор и боре се против страних агресора у Либији, данас, сутра, увек".

14.58 - Тоне оружја остале у складиштима око Сирта без икаквог надзора. 

14.46 - Сеиф ел Ислам, уз помоћ Туарега, бежи из Либије. Наводно, његов конвој је већ сасвим близу границе са Нигером. Власти те државе су још раније саопштиле да неће спречавати чланове породице Гадафи да уђу у Нигер. 

10.00 - Стравична експлозија у Сирту. Локални извори тврде да је око 100 људи погинуло у експлозији резервоара горива. 

Скандалозно финале ере Моамера Гадафија коначно је дошло до краја. Суочене са чињеницом да је тело бившег лидера у фрижидеру самопослуге у Мисурати почело да труне, нове либијске власти сахраниле су га на тајној локацији, дубоко у пустињи.

Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи сахрањен је рано јутрос на непознатом месту у пустињи Сахаре, званично је потврђено у Триполију.

На истом месту, поред Гадафијевог сина Мутасима, сахрањен је и бивши министар одране Абу Бакр Јунис Џабер. Пре сахране, одржана је верска церемонија коју су служила тројица свештеника, верних бившем либијском лидеру.

Према потврдама из Националног прелазног савета сахрани су присуствовале само "две поверљиве особе", мада се у другим изворима тврди да их је било четири. Они су се, наводно, заклели над Кураном да никада и никоме неће одати ту тајну. Представник војног савета у Мисурати потврдио је да ће гроб Гадафија бити показан само представницима међународних организација, уколико то затраже.

Гадафијев тестамент

Неколико сати после сахране, објављен је Гадафијев тестамен у којем бивши либијски лидер тражи да буде покопан на гробљу у Сирту, према муслиманским обичајима, као и да његови следбеници наставе борбу против окупатора.

"Чак и уколико успех не дође одмах, то ће представљати лекцију будућим генерацијама да одбрана националне части представља највећу вредност", наводи се у Гадафијевом тестаменту.

"Уколико будем убијен, желим да будем сахрањен према муслиманским обичајима, одевен у ствари које сам носио када сам убијен", наводи се у тестаменту у којем Гадафи тражи да се, после његове смрти, пристојно опходи према члановима породице Гадафи, посебно женама и деци.

"Позивам следбенике да наставе отпор и боре се против страних агресора у Либији, данас, сутра, увек", последња је порука свргнутог либијског лидера.

Сахрана у последњи час  

Највећи проблем за нове власти представљала је чињеница да су се фракције унутар побуњеничког покрета жестоко споречкале око начина на који Гадафија треба сахранити, пре свега јер су лидери из Мисурате тражили свакојаке уступке у замену за тело које се распрада.

У компликованим преговорима, који су нису завршили богзна каквим исходом, устаници су одлучили да тело ни у ком случају не предају Гадафијевом племену, већ прилично гневном због начина на који је бивши лидер ухваћен, мучен и на крају ликвидиран.

Али, распадање тела захтевало је брзу акцију, па је на пречац одлучено да Гадафи буде сахрањен у некој забити, пре свега како његов гроб у будућности не би постао светилиште противника новог режима, који је најавио повратак шеријатског права и исламских вредности.

"Мач ислама" ван домашаја

Кандидатуру за лидера противника нових власти гласно је истакао Сеиф ел Ислам, кога дојучерашњи побуњеници не успевају да ухвате, иако су у потеру кренули силна снага и сва технолошка чудеса западних обавештајних служби.

Устаници тврде да се Сеиф ел Ислам налази на крајњем југу земље, у троуглу између Либије, Нигера и Алжира, где борци нових власти једноставно немају шта да траже због непријатељски расположених племена.

Према верзији коју су понудили медији у Судану, Сеиф ел Ислам је већ стигао у ту државу и под заштитом је Калила Ибрахима, лидера једне од група локалних герилаца, са блиским везама са породицом Гадафи.

 

Број коментара 125

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво