Читај ми!

Масакр у Сирту

У току је лов на Сејфа ал Ислама. Безмало 150 тела Гадафијевих бораца пронађено у Сирту у последња 24 часа. Од тога, 53 су тела заробљеника стрељаних у хотелу "Махари", који су заузели устаници из Мисурате. "Хјуман рајтс воч" тражи истрагу.

00.04 - Тело Моамера Гадафија из хладњаче у Мисурати пребачено на непознату локацију.

23.52 - Можда и прекасно за лов на Сејфа ал Ислама. Судански медији тврде да је Гадафијев син већ стигао у ту државу и да је под заштитом Калила Ибрахима, лидера једне од група локалних герилаца, са блиским везама са породицом Гадафи.

23.07 - У току је опсежан лов на Сејфа ал Ислама, који се, наводно, налази у троуглу између граница са Нигером и Алжиром. Нове власти покушавају да га се докопају пре него што напусти земљу, али се операција одвија на терену на којем је становништво непријатељски расположено према устаницима. 

16.05 - Председник Прелазног савета Мустафа Абдул Џалил одговорио на критике ЕУ због увођења шеријатског права. "Желим да уверим међународну заједницу да смо ми Либијци муслимани, али умерени муслимани... Поштујемо исламске прописе, а они не представљају никакву опасност за било коју политичку странку или формацију". 

15.34 - После жестоких критика, нове либијске власти затвориле врата хладњаче у којој је било изложено тело Моамера Гадафија. Време сахране још увек непознато. 

Сирт, у којем су се два месеца водиле жестоке борбе Гадафијевих снага и устаника, потпуно је порушен, али много већи проблем у овом тренутку представља чињеница да полако испливавају последице сукоба.

Тела Гадафијевих бораца, које су највероватније стрељали устаници, пронађена су у хотелу "Махари".

Нека од 53 тела имала су руке везане на леђима, што, како сматра "Хјуман рајтс воч", сведочи да су ликвидирани после заробљавања. Као починиоци тог злочина наводе се бригаде из Мисурате, које су заузеле хотел.

Тела Гадафијевих бораца пронађена су у недељу, а многи су усмрћени хицем у главу.

Истовремено, 95 лешева пронађено је недалеко од места на којем је заробљен Моамер Гадафи.

"Овај последњи масакр уклапа се у тренд убистава, пљачки и осталих злочина које су починили устаници, који сматрају да су изнад закона. Од кључне је важности да нове власти у Либији предузму акције како би смириле те групе", наводи "Хјуман рајтс воч".

Потрага за Сеифом ел Исламом

Гадафијев син је, како се чини, успео да измакне потерама које су уследиле непосредно после пада Сирта, а устаници претпостављају да је кренуо пут Нигера, где се већ налази његов брат Сади и шеф тајне службе Абдулах Сенуси.

Борци нових власти су, у претходних 48 часова, опколили и претражили неколико села у околини Бани Валида, где се Сеиф ел Ислам наводно скривао – пошто су му оца и брата Мутасима ликвидирали устаници – али без резултата.

Такође, претражене су и све болнице у тој зони, јер су устаници проверавали информације британске обавештајне службе, према којима је Гадафијев син у нападу авиона НАТО-а изгубио обе руке и, тешко рањен, пребачен у болницу.

У међувремену, Сеиф ел Ислам обратио се нацији посредством сиријске телевизије Ал Арај, најављујући наставак борбе и освету због смрти оца и брата.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво