Читај ми!

Сејф ал Ислам, освета или смрт

Сејф ал Ислам покушава да мобилише племена за борбу против устаника. Побуњеници тврде да су Гадафијев син и портпарол Муса Ибрахим ухваћени. Нове власти на церемонији у Бегазију званично прогласиле ослобођење Либије. "Ослободили смо сваки град, свако село, планину, пустињу и небо."

23.44 - Немачки БНД открио устаницима место боравка Моамера Гадафија. Немачки шпијуни открили локацију на којој се Гадафи крио неколико седмица пре него шро је убијен, пише магазин Шпигл.

23.39 - Борци нових либијских власти опколили једно село код Бани Валида, јер сматрају да се ту крије Сејф ал Ислам. Осим повремене пуцњаве, око тог места се не дешава ништа спектакуларно. 

18.45 - "Основа за законодавство" биће исламски шеријатски закон, а постојећи закони који су у супротности са исламским учењем биће поништени, рекао шеф Прелазног савета Мустафа Абдел Џалил.

16.30 - Нове власти у Либији на церемонији у Бегазију званично прогласиле ослобођење Либије. Неколико хиљада људи се окупило у некадашњем центру отпора против Гадафија.

14.22 - Резултати обдукције тела Моамера Гадафија - смрт проузроковао метак испаљен у главу. Још један метак у абдомену. Шеф устаника Џибрил тврди да није јасно да ли су метке испалили побуњеници или Гадафијеви телохранитељи.

13.06 - Сејф ал Ислам, путем сиријске телевизије Ал Арај, најавио освету за смрт оца. "Борба се наставља. Жив сам и неповређен", рекао је Гадафијев син. Није јасно када је снимак направљен.

12.05 - Бивши либијски лидер умро је од последица рањавања у главу, рекао један од доктора који је радио аутопсију тела Моамера Гадафија. Извештај ће бити прослеђен државном тужиоцу.  

10.40 - Гадафијев син Сејф ал Ислам ухваћен жив и неповређен, потврдили побуњенички извори за америчку телевизију Ен-Би-Си. Портпарол бившег либијског вође Муса Ибрахим такође ухапшен.

Нове власти у Либији су, након осмомесечног сукоба снага Гадафијевог режима и побуњеника и три дана после погибије Моамера Гадафија, на прослави у Бегазију, званично прогласиле ослобођење читаве земље.

"Саопштавамо целом свету да смо ослободили нашу земљу, сваки град, свако село, свако брдо, планину, пустињу и небо", рекао је званичник Националног прелазног савета који је отворио церемонију у Бенгазију у коме је почео устанак у фебруару ове године.

Шеф Националног прелазног савета, Мустафа Абдел Џалил је пред неколико хиљада људи рекао да би "основа за законодавство" у земљи требало да буде исламски шеријатски закон и да ће постојећи закони који су у супротности са исламским учењем бити поништени.

"Револуцију је пазио Бог како бисмо постигли победу", рекао је Џалил.

Премијер прелазних власти Махмуд Џибрил раније је, у интервјуу за Би-Би-Си, најавио свеобухватну истрагу о смрти бившег либијског лидер, која ће бити спроведена под контролом међународно постављеног тима.

"Да будем искрен, волео бих да је жив. Желим да знам зашто је то радио либијском народу", истакао је Џибрил, и додао да би волео да је био тужилац у процесу против Гадафија.

"Питање које свима пролази кроз главу је - зашто? Да ли су Либијци заслужили оно што је Гадафи радио у последње 42 године угњетавања и убистава", упитао је Џибрил.

У међувремену, устаници су саопштили да су ухваћени Сејф ал Ислам и Гадафијев портпарол Муса Ибрахим, али за сада нема потврде да су њих двојица заиста у рукама устаника.

"Настављамо борбу. Ја сам у Либији. Жив сам и неповређен, слободан и спреман за борбу", рекао је Сејф ал Ислам у поруци коју је у недељу ујутро емитовала сиријска телевизијска станица Ал Арај.

Према речима високог званичника прелазних власти Гадафијево тело биће предато његовој породици, а обдукција је извршена јуче у Мисурати. Потврђено је и да ће бивши либијски лидер бити сахрањен у наредна два дана по свим традиционалним исламским обичајима, али још није познато где ће бити сахрањен.

Џибрил је најавио и да ће за осам месеци бити одржани први избори, на којима ће грађани бирати чланове националног савета који ће израдити нацрт новог устава.

Теорије о Гадафијевој погибији

У међувремену, поред неколико већ постојећих верзија убиства бившег либијског вође појавило се још једно - од команданта бригаде која га је заробила Омрана ал Овеибија, који је једноставно рекао да је Гадафи преминуо на првој линији фронта.

Према Ал Овеибијевим речима, његови људи су пронашли Гадафија у одводној цеви и он је већ био рањен када су га извукли из скровишта. У том тренутку су се нашли под ударом ватре са три стране.

Када су га извукли из скровишта Гадафи је почео да говори: "Шта је момци, молим вас сачекајте. У чему је проблем. Ја сам уз вас. Вама није дозвољено да то урадите. Хеј!", цитирао је Ал Овеиб и рекао да је имао утисак да је Гадафи и даље мислио да је председник Либије или диктатор.

После тога Гадафија су преместили у амбулантна кола и одвезли у правцу најближе пољске болница, али када су тамо стигли била је гужва на улазу. Ал Овеиби је одлучио да га пребаце до оближне писте, одакле би га летелица превезла на запад, али је "пуковник" умро пре него што су стигли.

"Одједном ми је доктор рекао - Гадафи је већ преминуо. Покушао сам да му спасим живот, али нисам могао ништа да учиним за њега. Иако је он био мој непријатељ, ја сам хтео да га пребацим живог у Мисрату, да му се суди", сећа се Ал Овеиб.

Међутим, судећи по снимцима који су после његове смрти испливали у јавност и разним сведочењима, ова верзија догађаја делује, најблаже речено, невероватно. Поред садашњих неколико верзија, а имајући у виду да свакодневно стигне још по нека, свака следећа "исповест" је све мање могућа од прошле.

(Не)правда

Скоро 7.000 ратних заробљеника нагурано је у прљаве импровизоване затворе широм Либије, где недељама чаме без подигнуте оптужнице, а изложени су злостављању и мучењу, пише Вашингтон пост, позивајући се на организације за заштиту људских права и разговоре са заточеницима.

Лист оцењује да ће однос према тим заробљеницима представљати тест способности нове владе да обузда моћне наоружане милиције и прекине са окрутним наслеђем Моамера Гадафија.

Многе од импровизованих затвора у Либији воде локалне милиције, чији су припадници прошли кроз осам месеци рата и бесни су на заробљенике, међу којима има Гадафијевих бораца и следбеника.

Мона Ришмави, виши званичник Савета УН за људска права, изјавила је раније да у либијским затворима држе 7.000 заточеника без икаквог правног процеса, што представља рецепт за злостављање.

Сада су стотине локалних наоружаних група узеле закон у своје руке у свом суседству, истиче Фред Абрахамс, специјални саветник у Хјуман рајтс вочу. Та организација тврди да има доказе да су неки заробљеници пребијени на смрт.

Неки који контролишу затворе понекад су отворено дрски. Абу Шалах, званичник затвора, док је пратио новинаре који су обилазили војни затвор, није скривао колико га нервира када заточеници кажу да су невини, пише Вашингтон пост.

Ибрахим Мохамед Ширкасија, високи безбедносни званичник револуционарних власти у Мисурати признаје да су првих месеци, када није било никакве организације, неки заробљеници мучени.

Мање је извесно како ће изгледати пост-Гадафијева Либија у којој и даље постоје бројна племена, па се поставља питање како ће нова гарнитура која ће наследити Гадафијев режим успети да формира јединствену и ефикасну власт.

Број коментара 142

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво