Читај ми!

Човек који је убио Гадафија

Један од устаника признао да је убио Моамера Гадафија. Бивши либијски лидер брутално мучен. Гадафијева породица тражи тела убијених чланова, а УН и Амнести интернешенал траже независну истрагу. Сејф ал Ислам још на слободи. Прелазне власти размишљају о сахрани на мору попут Осаме бин Ладена. Гадафијево богатство процењено на 200 милијарди долара, пише "Ел-Еј тајмс".

01.08 - Британски обавештајци тврде да је Сејф ал Ислам остао без обе руке у нападу НАТО авиона, али је, ипак, успео да измакне потерама побуњеника. 

23.12 - Шеф Гадафијеве тајне службе, Абдулах Сенуси успео да се докопа Нигера. Устаници претпостављају да се у тој држави налази и Сејф ал Ислам, али о његовом кретању нема никаквих поузданих података.

19.58 - Један од устаника признао да је убио Гадафија. Пуцао два пута, у груди и у главу. Као доказ понудио Гадафијеву крваву кошуљу и прстен који је скинуо са леша бившег либијског лидера.

15.54 - И Гадафијев син Мутасим прошао сличан пут пред смрт. После заробљавања, побуњеници му дали цигарету, а затим га брутално убили. Потрага за Сејфом ал Исламом и даље траје, без икаквих назнака да ли је он уопште жив. 

13.40 - Моамер Гадафи брутално мучен пред смрт. На новим снимцима се јасно види како га група људи после заробљавања, тешко повређеног, одводи, вређа, удара и на друге начине мучи.  

11.10 - Избори за Национални конгрес биће заказани за највише осам месеци, рекао премијер прелазних власти Махмуд Џибрил, и додао да ће то тело имати два задатка - доношење устава и формирање парламента.

Последњи део слагалице породице Гадафи још увек недостаје. Син Моамера Гадафија Сејф ал Ислам је на слободи, а поузданих информација о томе где се наследник бившег либијског лидера налази нема.

Једино што се са сигурношћу зна јесте да је "мач ислама" успео да се извуче из Сирта пре него што је град пао под контролу побуњеника и да се запутио на југ према граници са Нигером.

Поред проналажења Гадафијевог сина, најбитнија ствар за прелазне либијске власти у овом тренутку је одговарање на питања како је бивши либијски лидер убијен и на који начин и када ће бити сахрањен.

Смрт Моамера Гадафија подигла је велику прашину и отворила много питања у вези са околностима под којима је убијен.

Уједињене нације и Амнести интернешенал захтевају од либијских власти пуну и независну истрагу, пошто снимци хватања Гадафија показују да је он, упркос чињеници да је тешко рањен, пребијен и мучен.

Како преноси Ројтерс у западним војним круговима преовладава следећа верзија догађаја.

Моамер Гадафи, са неколико десетина верних телохранитеља и командантом сада непостојеће армије Абу Бакр Јунисом, кренуо је у четвртак у зору конвојем од 60 возила из Сирта, ка западу, али су француски авиони пресрели конвој.

Пошто су били окружени и изложени ударима НАТО авиона, Гадафи и пар бораца заклон су нашли у оближњим цевима где су га побуњеници и ухватили.

Гадафи је био жив када је ухваћен и говорио је, лица попрсканог крвљу, "Боже забрани ово" и "Разликујете ли добро од лошег?".

"Заробили су га живог и док су га одводили, тукли су га, а затим убили", преноси Ројтерс наводе високог званичника Националног прелазног савета, који су у супротности са саопштењем премијера прелазних либијских власти Махмуда Џибрила. Према званичном саопштењу Гадафи је подлегао повредама од задобијеног метка у главу у унакрсној ватри између бораца нове либијске власти и његових присталица.

Гадафи као Осама бин Ладен?

Док се чека на истрагу, Гадафијево тело је изложено у фрижидеру у тржном центру у Мисурати, а више хиљада Либијаца чека испред центра у жељи да се лично увери у смрт дугогодишњег либијског лидера.

Преостали чланови породице Гадафи затражили су преко телевизијског канала "Араи", са седиштем у Сирији, да им се тела Гадафија, његовог сина Мутасима и других који су у петак убијени предају како би могли да их сахране достојанствено.

"Позивамо Уједињене нације, Организацију исламске конференције и Амнести Интернешенел да приморају Национални прелазни савет да преда тела мученика нашем племену у Сирту и да му дозволи да обави церемонију сахране по исламским обичајима и правилима", пише у саопштењу.

Премијер прелазних власти Махмуд Џибрил допутовао је у Мисрату, где ће разговарати са локалним представницима о начину да се сахрани бивши либијски лидер. Једна од могућности које се спомињу јесте да се његово тело сахрани у мору, попут Осаме бин Ладена.

Међутим, локални командант побуњеничких снага у Мисрати, Абдул Салам Елеива је, показујући на тело бившег либијског лидера, рекао да ће Гадафи бити сахрањен по свим муслиманским обичајима.

"Добиће своја права. Његово тело ће бити опрано и третирано са достојанством. Очекујем да ће бити сахрањен у наредних 24 часа на муслиманском гробљу", рекао је Елеива.

НАТО одлази

Генерални секретар Андерс Фог Расмусен рекао је да је НАТО донео прелиминарну одлуку да 31. октобра прекине операцију Уједињени заштитник.

Попут других западних званичника Расмусен није изразио никакво жаљење због, најблаже речено, стравичне смрти Моамера Гадафија.

"Покренули смо сложену операцију коју смо спроводили са великом пажњом и бригом. Веома сам поносан на оно што смо постигли", закључио је Расмусен.

Шта даље?

Све док је Гадафи био жив Национални прелазни савет је деловао, упркос честим размирицама у Бенгазију, као сложна скупина способна да одржи закон и ред у земљи.

Човек који је Либијом владао 42 године, успевао је све до пролећа ове године да држи под контролом велики број племена и њихових главешина.

Од почетка побуне, многа племена ујединила су се око заједничког циља да збаце са власти "брата и вођу револуције", како је Гадафи волео да се назива.

Међутим, са Гадафијевом смрћу све се мења. Без те везе, коју је представљала мржња према бившем либијском лидеру, многи у земљи и на Западу се питају да ли нове власти могу да оформе јединствену и ефикасну власт или ће племенске размирице, несугласице и поделе преовладати.

Број коментара 149

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво