Читај ми!

Тражи се "мач ислама"

Потера за Сејфом ал Исламом. УН покреће истрагу о смрти Моамера Гадафија. Устаници најавили да ће детаље саопштити касније данас. Сахрана одложена. Десетине повређених у слављу широм Либије. НАТО најавио крај ваздушних операција. Уго Чавез убиство Гадафија назвао "срамотом".

01.22 - Сејф ал Ислам још на слободи. Побуњеници тврде да знају где је и да је његово заробљавање питање тренутка. До сада, ни један члан породице Гадафи није преживео заробљавање. 

22.20 - НАТО ће окончати војне операције у Либији 31. октобра, саопштио вечерас у Бриселу генерални секретара Алијансе Андерс Фог Расмусен.

20.35 - Национални прелазни савет саопштио да ће ослобођење Либије прогласити у недељу поподне у Бенгазију. Проглашење првобитно било заказано за петак, а потом за суботу.

17.11 - Обавештајци Прелазног савета тврде да је Сејф ал Ислам ухваћен недалеко од Злитена. За сада нема потврде ових тврдњи.

13.13 - Моамер Гадафи је убијен хицима у главу и стомак, рекао је Ибрахим Тика, доктор који је прегледао тело бившег лидера Либије. 

Уједињене нације траже истрагу о убиству Моамера Гадафија, свега дан пошто су побуњеници ухватили, а затим и ликвидирали човека који је владао Либијом више од 42 године. Устаници покушавају да лоцирају Сејфа ал Ислама, чији се конвој, наводно, креће према Нигеру.

Истражно тело Савета за људска права Уједињених нација, које се бави злочинима у Либији, највероватније ће испитати и околностима под којима је скончао Моамер Гадафи, кога су у Сирту заробили, а потом и ликвидирали устаници.

"Верујемо да постоји потреба за истрагом... Треба нам више детаља како бисмо установили да ли је Гадафи убијен у некој врсти борбе или је убијен после заробљавања", наводе званичници Савета за људска права УН. "Појавила су се два снимка, на једном је жив на другом мртав. Све је то веома узнемирујуће".

Суштински, Моамер Гадафи је у четвртак нешто пре осам часова побегао из Сирта пред налетом устаника, али су његов конвој на ободима града изрешетали француски авиони. Том приликом уништено је неколико десетина возила, а Гадафи је рањен.

После ваздушног напада, Гадафи и телохранитељи су се сакрили у цев за дренажу испод пута, где су га заробили устаници. Како наводе сведоци, чије изјаве у великом мери потврђују два тренутно доступна снимка, побуњеници су узвикујући "Алаху акбар" бацили бившег лидера на хаубу камионета и малтретирали га све до Сирта.

Гадафија су, још живог, али крвавог и тешко повређеног, "истоварили" у Сирту, где га је, како се јуче јавили неки медији, чини се превише театрално, убио двадесетогодишњи Мохамед ал Биби, који је као трофеј узео његов златом опточени пиштољ.

Гадафија су, наводно, жестоко малтретирали и мучили пре смрти, о чему сведочи и чињеница да је на првом снимку носио кошуљу, додуше крваву, док је на другом снимку практично наг.

Устаници су, објашњавајући шта се десило, рекли да је Гадафи погинуо у унакрсној ватри његових присталица и групе устаника која га је заробила. Према другој верзији, убијен је једним хицем у главу.

Славље у Либији

Либијци прослављају крај осмомесечног рата у тој земљи који је окончан смрћу Моамера Гадафија, а НАТО је најавио крај ваздушних операција у тој земљи.

Вест о смрти Гадафија изазвала је талас весеља широм Либије, а на десетине, па и стотине хиљада људи се окупљало на трговима, где се пуцало из лаког и тешког оружја све до касно у ноћ, а данас је нешто мирније.

У тој пуцњави повређено је најмање 63 људи, јавила је либијска телевизија Ал-Ахрар, мада се страхује да има и мртвих. Војни савет Триполија јутрос је позвао "све грађане да престану да пуцају у ваздух, без обзира на тип оружја и без обзира на повод".

Прелазни национални савет најавио је да ће данас или сутра званично објавити да је читава Либија ослобођена, чиме су након осам месеци окончани крвави сукоби у којима је погинуло 30.000 људи.

Очекује се да вођа Прелазног већа Мустафа Абделџалил саопшти све детаље о убиству свргнутог либијског вође.

Иако је Гадафи требало да буде сахрањен данас, сахрана ће бити одложена за неколико дана док се не заврше преговори о месту сахране, рекао је Ројтерсу министар за нафту либијских прелазних власти.

Убијени либијски лидер биће сахрањен на непознатој локацији, како његов гроб не би постао место ходочасника.

Командант нових либијских снага Мохамед Леит јавио је да је у Сирту нађен мртав и Гадафијев син Мутасим. "Нашли смо га мртвог," рекао је Леит и додао да је његово тело, заједно са телом бившег министра одбране Абубакра Јуниса Џабра пребачено у Мисрату.

Син Моамера Гадафија Саиф ал-Ислам покушава да побегне из области јужно од Сирта ка граници са Нигером, изјавио је данас војни заповедник снага Националног прелазног савета.

У Нигеру су склониште нашла 32 припадника Гадафијевог режима, међу којима су његов син Сади, тројица генерала и бивши шеф безбедносних служби.

Гадафи има седам синова и једну ћерку, а према досадашњим извештајима, погинули су његов најмлађи син Саиф ал-Араб, у ваздушном нападу 1. маја, и пети син Мотасем, који је, према речима нових либијских власти, убијен јуче, кад и сам Гадафи.

Светски државници су у великом број поздравили вест о смрти Гадафија и окончању његове 42-годишње владавине Либији.

Барак Обама је поричио да је уклоњена мрачна сенка тираније. "Либијски народ сада има велику одговорност и прилику да изгради толерантну и одговорну Либију, која ће бити супротност Гадафијевој диктатури", оценио је Обама. 

Са друге стране, председник Венецуеле Уго Чавес рекао је да је бесан због смрти бившег либијског лидера, назвавши његово убиство - срамотом. Чавес је навео да ће се Гадафија сећати читавог живот као великог борца, револуционара и мученика.

"Најтужнија ствар је да, у својој тежњи за доминацијом светом, империја и њени савезници пале ватре", навео је Чавес.

Званичници НАТО-а најавили су да ће Алијанса вероватно данас окончати ваздушне операције у Либији.

Њујорк тајмс констатује да је Гадафијев крај најновија победа новог америчког приступа рату, који подразумева мало или нимало трупа на терену, значајну употребу ваздухопловства и веће ослањање на савезнике.

Амерички дневник оцењује да је такав приступ у последњих пола године донео низ успеха, као што је убиство лидера Ал Каиде Осама бин Ладен, пад Триполија, убиство оперативца Ал Каиде Анвара ал Авлакија и сада Моамера Гадафија.

Број коментара 137

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво