Читај ми!

Битка до истребљења

Масовни напад устаника у Сирту. Све мање простора за Гадафијеве борце у Сирту. Погинуо један од команданата устаника. Град у рушевинама. Десетине мртвих, стотине рањених. "Зелене" снаге забарикадиране у "Насељу број 2".

22.23 - Десетине рањеника већ трећи дан за редом протестују у Бенгазију због односа нових власти. Број рањених процењује се на најмање 20.000.

13.33 - Либијски прелазни савет признао демонстранте у Сирији као легитимне представнике те државе. 

Гадафијеве снаге нису успеле да задрже положаје, које су пре свега 24 часа освојиле у изненадном јуришу, па су их устаници, уз озбиљне жртве, опколили у једном насељу у центру града.

Прошле ноћи, устаници су успели да организују напад и поврате контролу над територијама које су неколико сати раније повратили Гадафијеви борци, али уз озбиљне жртве, јер се само током ноћи погинуло 11, а рањено 95 устаника.

Међу жртвама је и Мустафа бин Дарнеф, један од команданата устаника из Зинтана, који је погинуо у експлозији минобацачке гранате.

Остаје, међутим, нејасно колико ће времена устаницима бити потребно да заузму и последњи положај Гадафијевих снага, јер се у досадашњем току битке показало да побуњеници тешко успевају да пробију одбрану града и материјализују огромну предност коју имају у људству и наоружању.

Проблем за слабо организоване побуњенике представља чињеница да споро напредују, па су само једну зграду у том насељу опседали пуна два дана пре него што су из ње отишле Гадафијеве снаге.

Истовремено, побуњеници не знају где се налазе Гадафијеви борци који су у претходних неколико дана успели да се извуку из Бани Валида и Сирта и да ли ће покушати да отпор организују на неком другом месту.

Наоружање за те снаге, свакако, неће бити проблем, јер су Гадафијеви команданти у последња два месеца изместили велике количине оружја на непознате локације, највероватније спремајући се за герилско ратовање.

Побуњеници и НАТО још увек немају поуздане податке о томе где се налазе Моамер Гадафи и његови синови Мутасим и Сеиф ел Ислам, који је, наводно, последњи пут виђен пре тачно недељу дана у једном селу надомак Бани Валида. 

 

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво