Читај ми!

Устаници заузели Бани Валид

Оно што се дешава у Сирту више нема никакве везе са свргавањем Гадафијевог режима. Устаници пљачкају и свете се становницима тог града. Од последње озбиљне војне акције протекло више од 24 часа.

19.31 - Британија апелује на комшијске земље Либије да сарађују са Међународним судом и што пре изруче оптужене за ратне злочине који су нашли уточиште на њиховим територијама.  

16.17 - Побуњеници заузели Бани Валид. У граду се није затекао ни један од чланова породице Гадафи. "Зелене" снаге у насељу Кломат на ободима града. 

12.52 - Заставе устаника вијоре се на зградама у центру Бани Валида. Нејасно да ли побуњеници контролишу цео град.  

11.22 - Раније наводе побуњеника да је најмлађи син Моамера Гадафија Хамис убијен у Тархуни, око 80 километара југоисточно од Триполија потврдила ТВ Араји.

02.40 - Озбиљне борбе у Бани Валиду. Снајперисти успоравају напредовање устаника, који су успели да заузму неколико насеља у граду. Наводно, погинуо командант побуњеничких снага распоређених око града. 

Становници који се враћају у Сирт тврде да последњи догађаји у том граду више немају никакве везе са војним операцијама, већ да се све своди искључиво на освету људима чији је највећи грех што живе у месту где је рођен Моамер Гадафи.

"Мрзе нас јер је Моамер одавде. Али, ми смо само цивили. Устаници долазе ради освете и уништавања", рекао је агенцији Ројтерс један од становника Сирта, који није желео да му буде објављено име.

Град је, суштински, потпуно уништен и велико је питање да ли ће, када једном битка буде окончана, уопште бити људи заинтересованих да живе на згариштима некадашњег поноса Либије.

Листом све продавнице, али и зграде у граду су опљачкаане, врата разваљена, док устаници насумично пуцају из минобацача и ручних бацача, онеспособљавајући и оно мало зграда у којима се данас може живети.

Вода је преплавила улице, а целокупна инфраструктура је у расулу, па Сирт изгледа много горе него, рецимо, Брега или Мисурата, око којих су вођене најинтензивније борбе од почетка грађанског рата средином фебруара.

Из града стално одлазе камиони натрпани опљачканим стварима, укључујући тракторе, индустријске генераторе и тешке машине, јавља агенција Асошиејтед прес, а покрадена је и комплетна опрема са аеродрома.

Мањи камиони натоварени су намештајем, фрижидерима, теписима...

 

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво