Читај ми!

Масовна хапшења демонстраната

У Чикагу и Њујорку ухапшено најмање 265 људи, током демонстрација које је организовао покрет "Окупирајте Волстрит". Бројна хапшења и у другим градовима САД.

17.05 - Полиција ухапсила 175 демонстраната у Чикагу. 

11.03 - У Њујорку ухапшено 92 учесника покрета "Окупирајте Волстрит".

04.13 - Њујоршка полиција, током протеста на Тајмс скверу, ухапсила 45 особа.

01.36 - Најмање једна особа повређена у сукобима присталица покрета "Окупирајте Волстрит" и припадника коњичке јединице на Тајмс скверу.

Неколико хиљада присталица покрета "Окупирајте Волстрит" протестовало је на њујоршком Тајмс скверу. Полиција је, металним оградама, поделила тај трг на сегменте. Ухапшено је најмање 92 демонстраната, од којих 45 на Тајмс скверу.

Тај покрет, који даноноћно протестује већ скоро месец дана у финансијском дистрикту недалеко од Волстрита на доњем Менхетну, одлучио се на протестну шетњу до Тајмс сквера, који се налази око пет километара северније.

Портпарол њујоршке полиције Пол Браун изјавио је да су 42 особе ухапшене на Тајмс скверу после 20 сати, пошто су се три пута оглушили о упозорење да се разиђу. Три особе ухапшене су око 18 сати, када су покушале да уклоне полицијску ограду.

Током дана, најмање 24 особе ухапшене су пошто су ушле у просторије "Ситибанке", и одбиле да изађу. Пет особа ухапшено је јер су током протестне шетње до Тајмс сквера, на лицу имали маске.

Најмање хиљаду људи је, како је саопштио покрет "Окупирајте Волстрит", ухапшено у јучерашњим демонстрацијама широм света.

Хиљаде чланова покрета "Окупирајте Волстрит", који протестују против похлепе финансијског капитала, корупције политичара и друштвених неправди, предвече се на Тајмс скверу, усред светлећих реклама највећих америчких компанија, измешало са пролазницима, туристима и полицајцима.

"Банке су спасене, ми смо продати", извикивали су они иза полицијских барикада. Неки пролазници су им добацивали "Умукните" и "Нађите посао".

Полицајци, од којих су неки били у опреми за разбијање демонстрација а неки на коњима, покушавали су да их задрже на тротоарима. То им није полазило за руком ни док су демонстранти пристизали Шестом авенијом на Тајмс сквер, па се део масе прелио и на тротоар, пореметивши саобраћај.

На самом Тајмс скверу на крају су 42. и 43. улица комплетно затворене за саобаћај, између Шесте и Осме авеније.

После 20 сати полиција је почела да охрабрује демонстранте да напусте Тајмс сквер, пошто се проширила гласина да ће ту остати целу ноћ.

Претходно, током дана, протестовали су испред њујоршког седишта "Чејс банке", а неки су затворили рачуне у тој банци, која је добила огромну владину помоћ, а после отпустила хиљаде запослених.

Поред Њујорка, протести су одржани у многим градовима широм САД, са различитим бројем учесника, од око 50 у Џексону, у држави Мисисипи, до око 2.000 у Питсбургу. Хиљаду људи окупило се око новосаграђеног споменика Мартин Лутеру Кингу у Вашингтону, одакле су наставили марш кроз америчку престоницу. 

У центру Денвера, у Колораду, протестовало је око 1.000 људи, а неколико стотина у Ленсингу, главном граду државе Мичиген. Скоро 1.500 људи окупило се у Орланду, у топлој Флориди, док је око 200 људи провело претходну хладну ноћ у парку у центру Детроита.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво