Читај ми!

Багерима против Гадафија

Побуњеници још једном узмакли пред изненадним јуришом Гадафијевих снага у Сирту, које су, претходно, отписали и устаници, али и војни планери НАТО. Иако "зелени" немају капацитет да преокрену ток битке, побуњеници не успевају да окончају грађански рат. Покољ се наставља. Срушен комплекс Баб ал Азизи.

20.35 - Нове власти булдожерима сравниле са земљом Гадафијев комплекс у Триполију. 

20.09 - Устаници у претходних десетак сати бомбардовали положаје Гадафијевих снага. 

17.35 - Нови напад снага Националног прелазног савета на Гадафијеве трупе у Сирту. Браниоци засада успевају да задрже положаје. 

12.29 - У Сирту још између 300 и 500 Гадафијевих бораца. Обе стране стрељају присталице противника. Откривена тела 42 особе које су стрељале "зелене" снаге.

01.35 - Исламиста Абдул Хаким Белхај се прогчасио за команданта Триполија. Остали устанички лидери зачуђени. Све очи упрте у Катар, који наводно финансира његове акције, као и Либијске исламске снаге.

00.35 - Устаници тврде да се у Сирту налазе најмање два висока званичника Гадафијевог режима. Можда и сам Моамер Гадафи. А Можда и Сејф ал Ислам. Тиме објашњавају отпор "зелених" снага.

Побуњеници, који су се надали да ће до петка увече увелико славити победу у грађанском рату у Либији, још једном су у паници напустили положаје после новог јуриша Гадафијевих снага у Сирту и зауставили се неколико километара даље, тек када су "зелени" престали да их јуре.

Тиме је пропао план побуњеника да артиљериском ватром дотуку Гадафијеве снаге и после, просто, ушетају у последњих неколико блокова Сирта. План се у извесној мери, развијао према плану до касног послеподнева када су "зелени" почели да узвраћају ватру и, нешто доцније, потпуно преузели иницијативу.

Баражна ватра Гадафијевих снага била је превише за ионако не претерано борбене побуњенике, који су послењих 48 часова ионако провели пљачкајући град и повремено се сукобљавали између себе.

Број жртава овог напада је непознат, али је у болницу на ободу Сирта до краја дана допремљено двадесетак рањеника. Западни извори наводде да је у болницу у Сирту од 7. октобра довезено око 500 рањених бораца,

Главни проблем устаника, као додуше и током целог рата, је евидентан недостатак било какве организације, па се јединице током офанзивних акција просто сударају или налећу једне на друге, због чега је само у Сирту од "пријатељске" ватре страдало бар двадесетак устаника.

Фрустрације на фронту у Сирту су прилично забрињавајуће, па су устаници одлучили да у Триполију, после сукоба са Гадафијевим присталицама, ништа не препуштају случају, па патроле већ пуна 24 часа претражују град тражећи "спаваче" бившег режима.

Истовремено, пар булдожера, у пратњи неколико наоружаних људи, сравнило је са земљом Гадафијев комплекс Баб ал Азизи у Триполију.

Велики број људи окупљених у близини комплекса је, док су булдожери рушили зид, узвикивао пароле "Бог је највећи" и "Ово је освета за крв мученика".

"Уништавамо све што има везе са Гадафијем и наставићемо рушење свега што је припадало бившем режиму", рекао је Есам Сараг, један од наоружаних људи који обезбеђују булдожере.

Иначе, комплекс Баб ал Азизи, који се протеже на шест квадратних километара, био је честа мета НАТО ваздушних удара.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво