Читај ми!

Пустињски Стаљинград

Рушење Сирта се наставља. Тенкови и артиљерија засипају гранатама неколико преосталих положаја Гадафијевих снага у граду који је већ више од два месеца одсечен од света. Устаници покушавају да умање значај пуцњаве у Триполију.

19.45 - Нове либијске власти покренуле истрагу о умешаности Гадафијевог сина Ал Садија у убиству либијског фудбалског репрезентативца и тренера Башира ал Ранија. Гадафијев син се тренутно налази у Нигеру.

18.20 - Снаге Националног прелазног савета после јучерашње пуцњаве у Триполију "чешљају" град у потрази за Гадафијевим борцима. Контролни пунктови постављени на прилазима граду.

Тенкови су још једном прошли порушеним и водом преплављеним улицама Сирта у још једном покушају устаника да гвожђем и ватром истерају Гадафијеве снаге из неколико последњих упоришта у граду, од којег, како се чини, није остало скоро ништа.

Слабо обучени, али прилично добро наоружани побуњеници већ недељама имају озбиљне проблеме да скрше отпор "зелених" снага, којима је очајнички отор једини избор, пошто предаја, суштински, представља само увод у злостављање и, неретко, стрељање.

Већ пуна 24 часа устаници испоробавају нову тактику, која се своди на бесомучно и насумично бомбардовање зграда у којима се крију Гадафијеве снаге, у нади да ће се ти објекти коначно срушити и тиме означити крај битке за тај град.

Очекује се почетак друге фазе напада у којој ће устаници наставити да засипају те зграде металом, овај пут из противавионских топова монтираних на камионете, а на крају тактичке игре на јуриш ће кренути пешадија.

Наспрам њих стоји неколико стотина "зелених", који тек повремено пуцају из тешког наоружања, док напредовање противника углавном спречавају снајперском ватром, која је у последњих неколико дана убила и онеспособила безмало 300 устаника.

Зелене заставе се још увек вијоре на многим зградама у Сирту, што у приличној мери доводи у питање тврдње устаника да контролишу 90 одсто територије града, али су шансе Гадафијевих снага да преокрену ратну срећу мале до никакве.

Сукоби у Триполију

Наоружане присталице свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија сукобиле су се у Триполију са снагама новог режима, први пут откад је главни град Либије под контролом револуционара. У окршају је убијено троје, а рањено 30 људи.

Пушкарање на улицама Триполија је трајало неколико часова. Почело пошто су устаници напали групу демонстраната која је, носећи зелене заставе, узвикивала пароле у славу Моамера Гадафија.

Демонстранти су били добро наоружани, али је битка трајала прилично кратко и без јасног исхода, пошто су Гадафијеве присталице нестале једнако брзо како су се и појавиле.

У борбама у Абу Салиму, четврти око 10 километара јужно од центра града, убијена су двојица Гадафијевих присталица и један припадник снага Националног прелазног савета, а рањено је 30 људи, изјавио је представник службе безбедности у Триполију Абделразак ал-Аради.

Према његовим речима, око 50 наоружаних људи, међу којима афричких плаћеника, учествовало је у нападу, а 27 њих је ухапшено, пренео је АФП. То је био први окршај у Триполију откад су 23. августа над њим преузеле контролу снаге новог режима.

Лидери устаника су покушали да умање значај инцидента, рекавши да су привели петнаестак људи, као и да је у акцијама претраге терена која је уследила после пуцњаве, откривена извесна количина наоружања.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво