Читај ми!

Нова битка у Триполију

Битка између Гадафијевих бораца и устаника у Триполију. Нове оптужбе на рачун устаника. Мучење и малтретирање затвореника. Одбрана Сирта поново одбацила нападе побуњеника. Последње положаје Гадафијевих снага целог дана засипају гранате. У граду још само група најодлучнијих бораца "зелених снага".

18.42 - Сукоби Гадафијевих присталица и устаника у најмање три кварта у Триполију. Са доласком ноћи интензитет борби јењава. Иако су током дана чуле и експлозије нема података о евентуалним жртвама, 

16.51 - Густ дим изнад западног дела Триполија. Осим у насељу Абу Салим, Гадафијеве присталице пуцале на устанике и у још нек.м четвртима. Размере сукоба за сада тешко проценити.  

16.01 - У току битка између педесетак Гадафијевих бораца и устаника у Триполију. У део града назван Абу Салим раније данас дошла група наоружаних људи и узвикивала пароле у славу Моамера Гадафија.

12.58 - План устаника је да у наредна 24 часа бомбардују положаје "зелених снага" и затим крену у одлучујући напад. Тенкови постављени тако да више не могу да погоде остале јединице устаника, што је био случај претходних дана. 

12.03 - Колона тенкова ушла у центар Сирта. Побуњеници артиљеријом и тенковима покушавају да униште последња упоришта Гадафијевих снага.  

00.49 -  Најмање четири устаника убијена, 40 рањено у четвртак по подне.

Побуњеници су се још једном повукли пред очајничким отпором Гадафијевих снага у самом центру Сирта, чиме је окончан још један дан већ два месеца дуге опсаде родног града Моамера Гадафија, који је од архитектонског чуда Медитерана сведен на гомилу рушевина.

Устаници су се надали да ће битку за Сирт окончати у четвртак до сумрака, посебно јер су већи део дана били чврсто уверени да је  командант одбране града Мутасим Гадафи заробљен, али су се ствари компликовале како је дан одмицао.

Прво се испоставило да Мутасим Гадафи није заробљен, да би затим претходнице устаника налетеле на митраљеска гнезда "зелених" у већ чувена "последња два квадратна километра", па су се повукли на безбедну удаљеност.

Предаја, како се чини, не долази у обзир, између осталог, и због чињенице да се устаници нису прославили у поштовању међународних конвенција, док борци који су из Мисурате и Бенгазија дошли у Сирт већ данима говоре како ће "убити сваког човека код кога пронађу оружје".

"Амнести интернешенел" затражио од побуњеника да одмах заустави нелегално притварање и злостављање затвореника, наводећи да су устаници мучили заробљенике на свакакве начине у 11 центара у Триполију и Завији.

Истражитељи Међународне организације "Амнести интернешенел" навели су да су током истраге из ћелија чули крике затвореника, који су премлаћивани како би се од њих изнудила признања.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво