Читај ми!

Топовима по рушевинама

Побуњеници се предомислили, Мутасим Гадафи, ипак, није заробљен. Главнина снага устаника повукла се око два километра од центра Сирта, пошто је њихов "одлучујући" јуриш дочекан жестоком ватром Гадафијевих снага. Град у рушевинама, артиљерија непрестано гађа положаје "зелених снага".

17.49 - Устаници, током дана, довукли још тешког наоружања у Сирт.  

15.51 - Од петка, када је почела операција "коначног" заузимања Сирта, устаници изгубили више од 100 бораца, неколико стотина рањено. Гадафијеве снаге тврде да су убиле најмање 400 побуњеника.

15.00 - Већи део Сирта делимично или потпуно уништен у борбама. Број жртава немогуће проценити. 

14.59 - У Сирту је и Моамер Гадафи, тврде официри који су се у послењих 12 сати предали устаницима. 

Непуних 12 часова пошто су славодобитно саопштили да је у Сирту ухваћен Мутасим Гадафи, устаници су прекинули славље и признали да немају представу где се налази син свргнутог либијског лидера, док су, истовремено, њихове јединице узмакле под пакленом паљбом "зелених снага" у центру града.

Линија фронта се, сада, налази око два километра од полицијске станице, коју су побуњеници заузели у уторак увече проглашавајући битку за Сирт практично завршеном. Устаници су на положаје довезли артиљерију и већ сатима засипају гранатама већ прилично руиниране зграде у којима су се утаборили "зелени".

Суштински, борбе се воде у два насеља у центру града, али устаници никако не успевају да пробију линије одбране, иако су претходних дана покушавали да сломе отпор Гадафијевих снага на све начине, укључујући и десант.

У осталим деловима града влада анархија, јер се устаници обрачунавају са свима за које сматрају да су на било који начин подржавали Гадафија. Сирт је у приличној мери опљачкан, баш као и сва места која су током грађанског рата у Либији мењала руке.

У покушају да се сакрију међу становницима, Гадафијеви борци су побацали униформе и пресвукли се у цивилну одећу, што додатно доприноси конфузији и параноји у Сирту. 

Нема Мутасима 

Мутасим Гадафи, један од синова свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија, ипак није ухваћен, изјавио је Франс пресу Висам Ахмед, један од војних заповедника Прелазног националног савета на фронту у Сирту.

Пуковник Абдулах Накер рекао је јуче да је Мутасим Гадафи ухваћен у Сирту, када је с породицом покушао да побегне аутомобилом из тог града.

Речено је да је Гадафијев син одведен у војни камп у Бенгазију, али то нису потврдиле ни нове власти у том граду.

Као и током претходних месеци, и даље се спекулише где се налази бивши либијски вођа. Нова информација либијских прелазних власти јесте да се Гадафи можда налази у Сирту.

"Неки од затвореника које смо ухватили рекли су да се Гадафи налази у Сирту", додао је. Бивши либијски лидер у бекству је од пада Триполија 23. августа.

Прелазни национални савет објавио је и да је у среду у Сирту ухапшен либијски муфтија Халед Тантуш, највиши верски званичник под Гадафијевим режимом који је бившег лидера подржавао током побуне.

"Заробили смо га јуче ујутру на обалском путу западно од Сирта. Потпуно је променио изглед. Био је обријан и возио је аутомобил, покушао је да побегне ка Триполију", рекао је војни званичник Савета Абдо Салам.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво