Читај ми!

Ухваћен Мутасим Гадафи?

Побуњеници тврде да су ухватили Мутасима Гадафија. Одлучујући јуриш на последње положаје Гадафијевих снага у Сирту. Побуњеници морају да освоје град, јер немају ресурсе за наставак опсаде. Туарези скупљају војску у Малију. Ал Каида тражи исламску власт у Либији.

 01.29 - Локална радио-станица у Бани Валиду емитовала снимак изјаве човека за кога тврде да је Мутасим Гадафи. Још увек нема снимка ни фотографије заробљеног Гадафијевог сина.

01.01 - Мутасим Гадафи је ухваћен док је са породицом, аутомобилом, покушаавао да се извуче из Сирта. Одмах је пребачен у Бенгази, где је у току испитивање. Мутасим није повређен, али је исцрпљен. 

20.20 - Гадафијев син Мутасим ухваћен и пребачен у Бенгази, тврди Национални прелазни савет.   

18.09 - У једној улици у Сирту пронађено 25 тела у пластичним кесама. Побуњеници оптужили Гадафијеве снаге за хладнокрвну егзекуцију.  

16.27 - Приличан хаос у Сирту. Неколико устаника погинуло од "пријатељске" ватре. За разлику од Триполија, у овом граду нема помоћи изнутра. 

14.57 - Гадафијеве снаге још увек пружају жесток отпор из два насеља у Сирту, насеља 2 и "Долара", где се, наводно, налази Мутасим Гадафи. 

14.09 - Лондонски Тајмс, позивајући се на извештача са терена, објавио пад родног града Моамера Гадафија. 

Свега неколико блокова изрешетаних и разрушених зграда дели устанике од коначне победе у борбама за Сирт, пуних седам седмица од почетка опсаде. Гадафијеве снаге, чији се број процењује од 400 до 2.000, немају намеру да се предају.

Устаници и НАТО већ данима покушавају да протумаче мотив за тако жесток отпор Гадафијевих присталица. Аналитичари су најсклонији тези да се у граду налазе најмање три висока званичника бившег режима, укључујући Гадафијевог сина Мутасима.

Имајући у виду дисциплину која влада међу устаницима, добар део борбености снаге "зелених" дугују страху од освете, јер су борци нових власти попљачкали делове града које су у међувремену заузели, а о узроцима смрти десетина Гадафијевих присталица и цивила ионако нико претерано не води рачуна.

Од среде пре подне, устаници тенковима и артиљеријом засипају неколико квадратних километара које још контролишу Гадафијеве снаге, чија се одбрана још увек некако држи упркос генерално лошем стању у којем се налазе преостали браниоци.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво