Читај ми!

Два километра ужаса

Гадафијеве снаге контролишу свега неколико квадратних километара територије у Сирту, али су опкољене са три стране и морем иза леђа. Неколико неуспешних напада устаника на Гадафијеве положаје. Нико не зна где је Моамер Гадафи. Напад исламиста на џамију у Триполију.

21.32 - Без великих померања фронта у Сирту. Много жртава са обе стране. Побуњеници и НАТО немају представу где се налази Моамер Гадафи.  

16.06 - Устаници процењују да се у граду налази још око 1.000 Гадафијевих бораца, али и најмање један високи званичник бившег режима. Наводно, Мутасим Гадафи, који је донедавно водио одбрану града. 

15.34 - Гадафијеве снаге тврде да и даље контролишу универзитет у Сирту.

Трећи дан "одлучујућег" напада на Сирт. Побуњеници поново гомилају трупе око остатака Гадафијевих снага, потпуно опкољених на релативно малом простору, које већ данима бомбардују артиљерија и авиони НАТО-а.

Број бомби које су експлодирале око последњих неколико зграда које контролишу присталице Гадафијевог режима повећао се од прошле ноћи када су "зелене" снаге, после изненадног јуриша, одбациле устанике и вратиле добар део положаја које су побуњеници претходно заузели.

Ипак, у једној од заседа у коју су прошле ноћи упали побуњеници, уништено је десетак њихових возила.

Право стање на терену и број жртава, на обе стране, немогуће је проценити, јер на фронту влада приличан хаос, али су побуњеници саопштили да су у ноћашњим борбама имали 17 мртвих и око 100 рањених.

Укупно, од петка број мртвих процењен је на 32, док је 420 рањено, али тај број треба узети са извесном резервом, јер се односе на тела и рањенике допремљене до пољске болнице на ободима града. Улице Сирта препуне су лешева и коначан биланс опсаде могао би се рачунати у стотинама мртвих.

Исламисти у акцији

Група од око 200 опасно наоружаних устаника упала је у недељу увече у џамију у насељу Ал Масри у Триполију, раскопала два гроба и побегла са свим вредним стварима којих су се дочепали.

Како наводе извори из Триполија, борци су до џамије дошли у камионетима наоружаним противавионским топовима, провалили у џамију и наредна три сата провели раскопавајући гробове двојице имама.

Из гробница су покупили све вредне ствари, а на одласку су запалили Кураан и у приличној мери уништили унутрашњост џамије. Учитељ из оближње медресе је рекао да су џамију напали радикални исламисти, који покушавају да утерају страх у кости ривалима у исламској заједници.

Тенковима на одбрану

Побуњеници су, од јутрос, тенковима покушали да пробију линију одбране, али за сада безуспешно, јер Гадафијеве снаге пружају очајнички отпор, мада другог избора практично и немају, јер су потпуно опкољени.

Гадафијеве снаге су, ипак, прошле ноћи извеле одлучну акцију и практично разјуриле устанике са првих линија фронта, али је њихова акција, због ограничених ресурса, била кратког даха, па су се до јутра обе стране вратиле на почетне положаје.

Осим Гадафијевих снага, устаницима проблем и даље представља озбиљан недостатак организације, па су у последња 24 часа устаници у неколико наврата нападали друге устаничке јединице.

Слична ситуација је и око Бани Валида, где су побуњеници током викенда у приличној мери потиснули Гадафијеве снаге, али су ноћас напустили нове положаје, па ће наредна офанзива сачекати да устаницима стигну појачања.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво