Читај ми!

Позив на обнову преговора

Блискоисточна четворка – УН, САД, ЕУ и Русија, позива на обнову израелско-палестинских мировних преговора. Вашингтон и Израел тврде да би палестинско чланство у УН могло да угрози мировне преговоре.

Уједињене нације, Сједињене Државе, Европска унија и Русија позвали су из Брисела на обнову израелско-палестинских мировних преговора, који су прекинути пре годину дана.

Палестинци су од разговора одустали због одбијања Израела да продужи мораторијум на градњу јеврејских насеља на Западној обали.

И док се у УН разматра палестински захтев за признањем независне Палестине, на темељу граница из 1967. године и источним Јерусалимом као престоницом, Блискоисточна четворка предлаже да се до краја године две стране договоре о границама.

Надају се да је мировни споразум могућ до краја 2012. године, али Вашингтон и Израел тврде да би палестинско чланство у Светској организацији могло да угрози мировне преговоре.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан каже да је јасно да се кроз преговоре може доћи до финалног решења.

"Међутим, ми преговарамо већ 20 година, преговарали смо са шест израелских влада, по други пут преговарамо са Нетанијахуом. Ми смо провели сате, месеце, године у преговорима, дефинисали смо све спорне тачке и постигли прелиминарне договоре", каже Набхан.

Набхан каже да су са бившом владом Изрела, владом премијера Олмерта скоро постигли споразум, али да су онда дошли избори и да садашња влада не признаје ништа.

Амбасадор Израела Јоси Леви пита због чега Палестинци нису потписали те споразуме. "У септембру 2008. године, када им је премијер Олмерт понудио споразум и рекао да окончамо сукоб, они су рекли 'не'", каже амбасадор Израела Јоси Леви.

Израел не нуди уступке

Леви каже да палестинске власти нису спремне да свом народу кажу да је Израел јеврејска држава и да је као такву признају.

"Нису спремни да им кажу – ово су границе и палестинске избеглице не могу да се врате у Израел, већ само у Палестину", каже израелски амбасадор.

Израелска влада не поставља услове за преговоре, али не нуди ни уступке. Амбасадор Израела каже да је пропуштена прилика од пре шест година.

"Пре шест година имали су прилику да од Појаса Газе направе Сингапур, Хонгконг, оазу. Могли су да привуку инвеститоре, изграде економију. Први пут су добили територију, али нису успели. Добили су независност и на демократским изборима гласали за терористе Хамаса. Газа је њихов неуспех", каже Леви.

Израел страхује од дубље изолације на Блиском истоку, због захлађења односа са Египтом и Турском, после арапског пролећа. И дипломатска позиција Израела све је слабија, упозорава Вашингтон, који најављује вето у Савету безбедности о палестинском чланству.

Иначе, састанак у Бриселу одржан је две недеље након што је палестински председник Махмуд Абас поднео званични захтев за пуноправним чланством државе Палестине у УН.

Израел је, у међувремену, разљутио палестинске лидере најавом да ће изградити 1.100 нових стамбених јединица у источном Јерусалиму.

Четворка је истог дана када је Абас поднео захтев обелоданила иницијативу за обнову преговора с циљем да се до краја следеће године постигне споразум о миру.

Израелска влада је ту иницијативу прихватила, а Палестинци још нису дали званичан одговор, рекавши само да има доста места за интерпретацију, али да нема много пропуста.

Инцијативом се предвиђа да се у року од три месеца постигне договор о границама и безбедности, а да се за шест месеци постигне значајан напредак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво