Позив на обнову преговора

Блискоисточна четворка – УН, САД, ЕУ и Русија, позива на обнову израелско-палестинских мировних преговора. Вашингтон и Израел тврде да би палестинско чланство у УН могло да угрози мировне преговоре.

Уједињене нације, Сједињене Државе, Европска унија и Русија позвали су из Брисела на обнову израелско-палестинских мировних преговора, који су прекинути пре годину дана.

Палестинци су од разговора одустали због одбијања Израела да продужи мораторијум на градњу јеврејских насеља на Западној обали.

И док се у УН разматра палестински захтев за признањем независне Палестине, на темељу граница из 1967. године и источним Јерусалимом као престоницом, Блискоисточна четворка предлаже да се до краја године две стране договоре о границама.

Надају се да је мировни споразум могућ до краја 2012. године, али Вашингтон и Израел тврде да би палестинско чланство у Светској организацији могло да угрози мировне преговоре.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан каже да је јасно да се кроз преговоре може доћи до финалног решења.

"Међутим, ми преговарамо већ 20 година, преговарали смо са шест израелских влада, по други пут преговарамо са Нетанијахуом. Ми смо провели сате, месеце, године у преговорима, дефинисали смо све спорне тачке и постигли прелиминарне договоре", каже Набхан.

Набхан каже да су са бившом владом Изрела, владом премијера Олмерта скоро постигли споразум, али да су онда дошли избори и да садашња влада не признаје ништа.

Амбасадор Израела Јоси Леви пита због чега Палестинци нису потписали те споразуме. "У септембру 2008. године, када им је премијер Олмерт понудио споразум и рекао да окончамо сукоб, они су рекли 'не'", каже амбасадор Израела Јоси Леви.

Израел не нуди уступке

Леви каже да палестинске власти нису спремне да свом народу кажу да је Израел јеврејска држава и да је као такву признају.

"Нису спремни да им кажу – ово су границе и палестинске избеглице не могу да се врате у Израел, већ само у Палестину", каже израелски амбасадор.

Израелска влада не поставља услове за преговоре, али не нуди ни уступке. Амбасадор Израела каже да је пропуштена прилика од пре шест година.

"Пре шест година имали су прилику да од Појаса Газе направе Сингапур, Хонгконг, оазу. Могли су да привуку инвеститоре, изграде економију. Први пут су добили територију, али нису успели. Добили су независност и на демократским изборима гласали за терористе Хамаса. Газа је њихов неуспех", каже Леви.

Израел страхује од дубље изолације на Блиском истоку, због захлађења односа са Египтом и Турском, после арапског пролећа. И дипломатска позиција Израела све је слабија, упозорава Вашингтон, који најављује вето у Савету безбедности о палестинском чланству.

Иначе, састанак у Бриселу одржан је две недеље након што је палестински председник Махмуд Абас поднео званични захтев за пуноправним чланством државе Палестине у УН.

Израел је, у међувремену, разљутио палестинске лидере најавом да ће изградити 1.100 нових стамбених јединица у источном Јерусалиму.

Четворка је истог дана када је Абас поднео захтев обелоданила иницијативу за обнову преговора с циљем да се до краја следеће године постигне споразум о миру.

Израелска влада је ту иницијативу прихватила, а Палестинци још нису дали званичан одговор, рекавши само да има доста места за интерпретацију, али да нема много пропуста.

Инцијативом се предвиђа да се у року од три месеца постигне договор о границама и безбедности, а да се за шест месеци постигне значајан напредак.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. окт 2011, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

demokrata

Bas je demokratska izjava..."Izbeglice ne mogu da se vrate u Izrael nego samo u Palestinu"...po kom to medjunarodnom zakonu, pravu i osnovu izbeglica ne moze da se vrati u svoj dom??? Jedino ne moze ako je teritorija okupirana...pa se vodi kao prognano lice....sve do trenutka kad se ta teritorija oslobodi....savet izraelu da se ne zameraju mnogo muslimanima....moc SAD-a opada ,Irana raste....pa se vi igrajte

(понедељак, 10. окт 2011, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Kome ovaj Jasija

prodaje maglu...To je isto kao Albanci sto su zatvorili granice Kosova i rekli ovo je sada nase, tako i na prostoru Palestine, dođoše neki "ljudi"- jevreji i okupiraše, i sada oni diktiraju koja prava da se daju palestiskom narodu.
Jad i beda pred očima celoga sveta.