Читај ми!

Гадафи узвраћа ударац

Побуњеници се разбежали после изненадног кинтраудара Гадафијевих снага у Сирту. Претходно устаници заузели центар Сирта и болницу. На десетине мртвих, нејасно колико далеко су побегли устаници.

01.05 - Побуњеници траже хитне нападе авиона НАТО на положаје Гадафијевих снага, које, ако је судећи према картама које су послали устаници, контролишу поприличан део града. 

00.33 - Ситуација у Сирту конфузна после контранапада Гадафијевих снага, које тврде да су повратиле све положаје које су устаници заусели током дана. 17 устаника погинуло, 227 рањено у послеподневним борбама.

23.33 - Гадафијеви борци прешли у контранапад у тренутку када се очекивало да ће устаници прогласити потпуну победу. Десетине мртвих у јуришу "зелених" снага на болницу, конференцијски центар и универзитет. Побуњеници побегли у расулу. 

21.06 - У борбама око Сирта, за последњих 48 сати, потврђено да је убијено тридесетак и рањено готово 400 устаника. 

19.10 - Побуњеници "чисте" преостале џепове отпора Гадафијевих снага у Сирту. 

18.45 - Постављена сценографија за почетак битке за Бани Валид, где се наводно налази неколико високих званичника Гадафијевог режима, укључујући његовог сина Сејфа ал Ислама.

17.18 - Снаге прелазних либијских власти заузеле аеродром у Бани Валиду, преноси АФП.

14.48 - Побуњеници ушли у болницу у Сирту и заробили десетак Гадафијевих бораца. Крај ботке за Гадафијев родни град питање тренутка.

14.17 - Борбе око болнице у Сирту, последњем озбиљном упоришту Гадаафијевих снага у том граду. Сирт у рушевинама. 

13.25 - Побуњеници тврде да је почела завршна фаза битке за Сирт. Град само што није пао, рекао локални командант устаника. 

11.11 - Побуњеници тврде да су заузели универзитетски комплекс у Сирту, одакле су Гадафијеве снаге пружале најснажнији отпор опсади. 

Побуњеници "залећу" тенкове у барикаде које су око положаја поставили Гадафијеви борци, у очајничком покушају да убрзају ток битке, којој се упркос стравичној артиљеријској ватри, бомбардовању НАТО и хуманитарној катастрофи која већ недељама влада у граду, не види крај.

Устаници, који већ више од месец дана нападају Гадафијевив родни град, остали су без добрих идеја како да пробију линије одбране и униште последњи озбиљни бастион отпора, па су у последња 24 часа покренули неколико ација, које се без претеране дилеме могу назвати самоубилачким.

У последњем од таквих напада, устаници су прошле ноћи тенком Т-55 покушали да пробију зид који окружује универзитетски комплекс, надајући се да ће тоне метала и експлозива успети тамо где сати бомбардовања нису дали озбиљнији резултат. Напад није успео.

Гадафијеве снаге окружене су у центру града и практично немају никакву одступницу, па је јасно да ће борбе трајати све док побуњеници не поубијају све припаднике "зелених" снага.

Број мртвих на обе стране мери се стотинама, док је практично немогуће проценити колико је цивила страдало у већ готово 50 дана дугој опсади, али су званичници Црвеног крста, који су успели да стигну до болнице, стање у тој установи описали као катастрофално.

Бомбардовање града је већ одавно изгубило сваки смисао, јер устаници насумице испаљују ракете ка зградама у којима се, како верују, налазе противнички снајперисти, па Сирт све више личи на Стаљинград. Посматрачи НАТО тврде да се око 80 града већ налази под контролом устаника.

Број коментара 103

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво