Читај ми!

Сирт, последње упориште

Гадафијеве снаге окружене у универзитетском комплексу у центру Сирта. Гранатирање града уследило је јутрос као припрема за нови напад. Највећи део града под контролом побуњеника.

Од раног јутра у Сирту нема мира. Ново бомбардовање уследило је неколико часова после ноћашњег затишја, након што су јуче у родном месту Моамера Гадафија вођене жестоке борбе.

Снаге Националног прелазног савета гранатирају Сирт. Репортер Би-Би-Сија наводи да Гадафијеве снаге унутар града и даље одолевају нападима.

У центру града преостале су још две или три локације на којима Гадафијеве снаге још увек пружају отпор и успевају да задрже положаје.

Присталице свргнутог либијског лидера снаге концентрисане су у конференцијском центру универзитета, који се налази у такозваном Мауританском кварту.

"Опколили смо их у центру града у подручју од неколико квадратних километара", рекао је побуњенички командант Насер Абу Зиан.

Национални прелазни савет очекује да ће приморски град и родно место Моамера Гадафија ускоро бити под њиховом контролом, пошто, како тврде, њихове снаге контролишу више од 80 одсто Сирта.

Упркос чињеници да контролишу скоро целу Либију побуњеници, најблаже речено, немају никаквих поузданих информација где би могли да нађу бившег либијског лидера.

Ипак, једно је сигурно. У родном граду га неће наћи, пошто је пре два дана његов син Мутасим, који је предводио одбрану града, избегао из Сирта.

Према непровереним информацијама Мутасим се упутио ка југу Либије. За Гадафијевог другог сина Сејфа ал Ислама се верује да се налази у бани Валиду.

У јучерашњим борбама погинуло је око 30 људи, док је 300 повређено. То је уједно један од најкрвавијих дана у Либији од почетка избијања сукоба.

Према наводима лекара, у болници недалеко од града кола хитне помоћи цео дан су довозила рањенике.

"Највише имамо прострелних рана у главу, врат и груди. Највероватније од снајперске ватре", рекао је за АП доктор Ахмед Мухамед Тантун.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво