Читај ми!

Последња велика битка

Сирт и даље у пламену. Устаници покушавају да пробију последње линије одбране у самом граду. Револуционарна правда, позиви на линч и листе за одстрел у Триполију. На мети професори. НАТО наставља бомбардовање.

23.56 - 20.000 избеглица из Сирте "заглављено" у пустињи јер су побуњеници веома непријатељски расположени према њима, а и они се плаше да иду било где.  

20.13 - Лидере земаља у развоју чека моја судбина, изјавио Моамер ел Гадафи у аудио поруци емитованој на сиријској телевизији Арај, преноси Ројтерс.

17.45 - Гадафијев син Мутасим напустио Сирт и запутио се ка југу Либије, тврде устаници позивајући се на изјаву припадника његовог обезбеђења, који се предао побуњеницима. 

16.57 - Устаници бомбардују стадион и пут који води ка луци Сирт.  

Службеници Црвеног крста коначно прешли линију фронта и ушли у Сирт, који је већ више од месец дана под опсадом устаника. Хуманитарци донели млеко за бебе, пелене... У град ушла два камиона.

Хуманитарци су ушли у град после неколико неуспешних покушаја, јер су устаници, некако, увек почињали нападе у тренутку када су камиони Црвеног крста прилазили линији фронта. Претходно, два контигента помоћи подељена цивилима у предграђима.

Гадафијеви борци су прошле ноћи успели да потисну устанике неколико стотина метара, махом на североисточном делу ратишта, а жестока пуцњава одјекивала је и из правца где се налази неколико луксузних хотела.

После неколико јуриша Гадафијевих снага, чини се "зелене снаге" покушавају да пробију линију одбране како би евакуисали неку важну особу. Одбраном Сирте наводно командује Гадафијев син Мутасим.

У борбама око Сирта погинуло је најмање 70 устаника.

Ипак, највећи проблем на овом фронту представља дивљање устаника, које тамошња команда већ неколико дана не успева да заузда, упркос јасним позивима нових власти да се не свете наводним Гадафијевим присталицама.

Штета је, међутим, видљива на сваком кораку, јер су борци из Мисурате који су, такође, били под опсадом Гадафијевих снага, попалили и опљачкали неколико насеља која су претходно напустили Гадафијеви војници.

Нове власти имају озбиљне проблеме и у Триполију, где су млади револуционари направили "црне листе" неподобних професора, које су оптужили за сарадњу са свргнутим режимом.

На црној листи налазе се имена 13 универзитетских професора, од којих се свега једна жена усудила да се појави на настави, али само да би је студенти најурили из зграде.

"Она је увредила револуцију и мора да остане код куће", рекао је један од младих универзитетских револуционара.

Гадафи: Лидере земаља у развоју чека моја судбина

Свргнути либијски вођа Моамер ел Гадафи поручио је лидерима земаља у развоју које су признале Национални прелазни савет (НПС), који га је уз подршку НАТО склонио с власти, да ће доживети сличну судбину.

"Уколико снага (међународних) флота даје легитимитет, онда нека се владари Трећег света припреме", рекао је Гадафи у аудио поруци, емитованој на сиријској телевизији Арај, коју је Ројтерс данас добио.

Британска агенција наводи да није познато када је снимак начињен.

Гадафи је "онима који признају Савет" поручио да буду спремни за стварање прелазних савета који ће их уз подршку страних снага заменити "једног по једног".

Гадафи је Национални прелазни савет окарактерисао као нелегитимну власт. "Како су они добили свој легитимитет? Да ли их је либијски народ изабрао? Да ли их је либијски народ поставио?", упитао је Гадафи.

Свргнути лидер је, такође, позвао Либијце да изађу на улице, наводећи да су услови живота у Либији "неподношљиви".

"Позивам све либијске грађане да изађу и у милионском броју марширају на трговима, у свим градовима и селима и оазама", рекао је Гадафи.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво