Читај ми!

Смрт у рушевинама Сирта

Хиљаде устаника воде борбу са преосталим присталицама Моамера Гадафија у Сирту. Десетине мртвих, стотине рањених и хуманитарна катастрофа у граду. Побуњеници заузели Каср Абу Хади, Гадафијево родно место и спречавају Црвени крст да уђе у град. Све више цивилних жртава.

19.17 - Гадафи је у Либији... Гадафи неће одустати и положити оружје, рекао бивши либијски премијер Багдади ал Махмуди.

18.24 - НАТО, од 25. августа, гађао 438 циљева у Сирти.  

15.03 - Бомбардовање Сирта "насумично", тврде представници Црвеног крста. Неколико пројектила експлодирало у кругу болнице. Побуњеници напали без обзира на конвој Црвеног крста. 

Тенковске јединице устаника још једном су напале центар Сирта уз подршку око 200 противавионских топова и око 4.000 бораца у покушају да сломе невероватно жесток отпор потпуно опкољених Гадафијевих присталица, који већ 40 дана немају струју и воду.

У борбама је само у понедељак погинуло девет устаника, док их је педесетак рањено. Иако је премоћ побуњеника у броју бораца, оружју и логистици више него очигледна, њихове јединице не успевају да пробију линије одбране.

У неколико наврата, устаници су упадали у заседе Гадафијевих снага, па је извесно да ће број жртава расти како време буде пролазило, између осталог, и због чињенице да им је ланац командовања једнако хаотичан као и у време када је опсада Сирта и почела.

Цивили између две ватре

Коначни обрачун две војске најављиван је недељама, али су највећи цех бесомучног пуцања из свакојаког оружја, чини се, платили цивили, које подједнако тлаче Гадафијеве присталице и побуњеници.

Према сведочењима избеглица из Триполија, Гадафијеве присталице без претераног размишљања стрељају сваког за кога сумњају да подржава устанике, док остале наоружавају не постављајући никаква питања.

Становници Сирта који избегну Гадафијеве снаге, пре или касније, дођу на терен устаника, који су до родног места свргнутог лидера дошли жељни освете, па су извештаји о бесмисленим ликвидацијама избеглица свакодневни.

Истовремено, зону сукоба непрестано напуштају камиони препуни ствари опљачканих у нетом заузетим насељима.

Да ствар буде гора, устаници су почели последњи у низу напада на град у тренутку када се конвој Црвеног крста налази стотинак метара од линије фронта, што је протумачено као очигледан покушај да се спречи улазак хуманитараца у град.

НАТО тражи ракете

"Из арсенала Гадафијеве војске нестало око 10.000 противавионских пројектила", рекао је немачким посланицима адмирал Ђанпаоло ди Паола, шеф комитета НАТО-а. Адмирал је, иза затворених врата, обавестио Немце да постоји озбиљна опасност од тих ракета по авио-саобраћај. Причу је открио немачки Шпигл.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво