Читај ми!

Тројици научника Нобел за медицину

Овогодишња Нобелова награда за медицину додељена тројици научника – Американцу, Луксембуржанину и Канађанину. Иако је научник из Канаде преминуо пре три дана, новчани део награде иде његовим наследницима.

Тројици научника, Американцу, Луксембуржанину и Канађанину, за унапређење разумевања имунолошког система додељена је Нобелова награда за медицину или физиологију за 2011. годину, саопштио је шведски Институт "Каролинска".

Награда је додељена америчком имунологу и генетичару Брусу Бјутлеру, биологу из Луксебурга Жилу Офману и канадском имунологу и ћелијском биологу Ралфу Стајнману.

Бјутлер и Офман деле половину награде вредне 10 милиона круна (1,5 милиона долара), док је друга половина припала Стајнмену.

"Овогодишњи Нобелови лауреати револуционирали су наше схватање имуног система откривањем кључних принципа који га чине приступачнијим нашем разумевању", истиче се у саопштењу.

Један од тројице добитника награде Ралф Стајнман из Канаде преминуо је 30. септембра, саопштио је данас Рокфелер универзитет из Њујорка, на којем је Стајман радио.

У саопштењу тог универзитета наводи се да је Стајнману дијагностификован рак панкреаса пре четири године и да је он умро 30. септембра, три дана пре објављивања добитника Нобела за медицину.

Нобелове награде се обично не додељују постхумно, али Нобелов комитет је остао при својој одлуци и новчани део награде биће предат Стајмановим наследницима.

Прошлогодишњу награду за медицину добио је Британац Роберт Едвардс, отац беба у епрувети.

Награда за медицину, традиционално, је први Нобел који се сваке године додељује од 1901. године, у складу са жељом шведског хемичара и иноватора Алфреда Нобела.

Објављивањем награде за медицину отворена је овогодишња сезона саопштења Нобеловог комитета.

Имена добитника Нобелове награде за физику и хемију биће објављена сутра, добитника награде за књижевност у четвртак, награде за мир у петак, а за економију 10. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара