Читај ми!

Цивили беже из Сирта

Хиљаде становника Сирта због несташице воде, хране и струје, беже из града. Сведоци тврде да цивили у граду свакодневно гину од бомби и граната. Зараћене стране игноришу апел Црвеног крста на дводневни прекид ватре. Гадафијев протпарол Муса Ибрахим није ухапшен, преноси Синхуа.

Велики број цивила напушта приморски Сирт услед вишенедељне опсаде и константног бомбардовања града, који се сматра једним од последњих упоришта Гадафијевих присталица.

Хиљаде становника у возилима чекају на постављеним рампама и контролним пунктовима у нади да ће се што пре удаљити од града и пребацити децу на сигурно.

Ситуација у Сирту је, према сведочењима становника, очајна и драстично се погоршала последњих неколико дана. У граду нема воде ни струје, а залихе хране скоро да не постоје.

"Не бисмо напустили своје домове само због гранатирања, али смо сад, једноставно, били приморани због недостатка хране и воде", рекао је један од становника Сирта, преноси Би-Би-Си.

Други наводе да су били приморани да напусте куће зато што су ухваћени у унакрсној ватри између НАТО бомбардовања и побуњеничког гранатирања. "Западни авиони бомбардују насумичне мете и често погађају цивилне зграде", рекао је становник Сирта за Би-Би-Си.

Црвени крст саопштава да је око 10.000 људи напустило Сирт, а најмање трећина је подигла шаторе близу града како се не би превише удаљавали од својих домова.

Тим Црвеног крста који се налази у Сирту апелује на прекид ватре како би се рањени извели из града и како би се допремиле неопходне намирнице и пијаћа вода за становништво града.

Међутим, упркос апелима за прекид ватре, борбе су настављене, а побуњеници скоро непрестано гранатирају град из артиљеријског оружја и тенкова.

Борци Националног прелазног савета током ноћи су ушли у град са западне стране, али су поново наишли на добро утврђене положаје Гадафијевих снага и јаку снајперску ватру.

Рушевине, хрпе шута, бетона и грађевинског материјала, на шта је ових дана Сирт сведен, пружају идеалан терен за браниоце који лако могу да нађу и искористе заклон од непријатељске ватре.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво