Читај ми!

Гушење Сирта

Устаници са свих страна опколили Сирт. Целодневно бомбардовање града. Црвени крст не успева да дотури помоћ цивилима у граду. На путу из града, једна жена умрла од последица глади. Траћа недеља опсаде.

19.30 - Војна мисија у Либији махом завршена, а НАТО снаге могле би да почну са повлачењем већ следеће недеље, каже високи амерички званичник за Африку.

17.04 - Побуњеници дали одбрани Сирта 48 сати да се предају. 

16. 38 - Мучење заробљеника посла пада Триполија, Хјуман рајтс воч. Тамнопути притвореници мучени екектрошоковима, пребијани... ХРВ тражи хитну истрагу.

16.17 - Тимови Црвеног крста успели да уђу у Сирт. Страх да је град од 100,000 становника на ивици хуманитарне катастрофе. 

15.54 - Борбе око конференцијског центра у Сирту. Најмање 20 цивила погинуло у бомбардовању града за 24 часа. Двоје деце страдало у ракетном нападу у суботу. 

Побуњеници, корак по корак, освајају родно место Моамера Гадафија, али бесомучно бомбардовање и непрестане борбе узимају све већи данак међу цивилним становништвом.

Жестоке борбе воде се већ сатима на неких пет километара од самог центра града, у првом од стамбених насеља у које су устаници успели да уђу. Претходно, побуњеници су заузели луку, аеродром и касарну.

Сваких неколико сати, канонада накратко утихне како би се евакуисали цивили, који масовно напуштају град, у којем је, некада, живело око 100.000 становника. У пољској болници недалеко од града, у маси тешких случајева, једна од избеглица умрла је од последица глади.

Гадафијеве снаге, које наводно предводи његов сим Мутасим, и даље пружају жесток отпор. Снајперисти су распоређени по свим вишим зградама у граду, док устанике непрестано засипају салве пројектила.

У западни контролни пункт, где се налазе побуњеници, стигао је камион са медицинским потрепштинама и два аутомобила са радницима Црвеног крста.

Многи становници који су напустили Сирт кажу да се услови у граду погоршавају, да је несташица хране и да нема воде ни струје. Команданти Националног прелазног савета рекли су да ће покушати да омогуће страним хуманитарцима безбедан пролаз у град.

Они кажу да су снајперисти главна препрека која их спречава да напредују ка граду.

Командант Мустафа ал-Рубаи изјавио је да су побуњеници заузели позиције на око пет километара од центра града и да су преузели контролу у првој стамбеној четврти и хотелу где су били стационирани Гадафијеви снајперисти, пренео је АП.

Ал-Рубаи је рекао да Гадафијеве снаге и даље поседују софистицирано оружје и велику количину муниције, као и да имају контролу над стратешким позицијама у граду.

План је, према његовим речима, да се источне и западне снаге састану у средини Сирта и да ће тада прославити ослобођење града.

Истовремено, врховни командант америчке војске у Африци генерал Картер Хем најављује да је војна операција у Либији углавном завршена и да би учешће НАТО-а могло би да почне да се приводи крају већ следеће седмице, после састанка лидера у Бриселу.

Генерал Хем је рекао да ће министри земаља чланица Северноатлантског савеза у Бриселу размотрити ситуацију у Либији да би могли да одлуче о окончању мисије, јавља АП.

Либијски Национални прелазни савет и његова војска треба да имају "разумну контролу" над градским центрима пре окончања међународне мисије, рекао је генерал Хем и оценио да се нове либијске власти томе приближавају.

Хем је додао да ће америчко оруђе за обавештавање и надзор, као што су беспилотне летелице, по завршетку мисије НАТО-а вероватно још неко време остати у северној Африци, нарочито да би либијским властима помогле у обезбеђењу граница и спречавању шверца оружја из суседних земаља.

Генерал Хем је, међутим, рекао да ће ваздушни напади НАТО-а вероватно престати, осим ако либијска прелазна влада не буде посебно захтевала.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво