Читај ми!

Напад на град духова

Хиљаде цивила бежи из Сирта. Побуњеници заробили Гадафијевог портпарола Мусу Ибрахима. Страх од исламиста у Либији, становници Триполија желе да револуционари одмах напусте град. Уједињене нације покушавају да зауставе страдање цивила. Ни трага од Моамера Гадафија.

16.53 - У последња 24 часа у борбама за Сирт погинула 22 устаника. 

После заузимања аеродрома у Сирту, побуњеници су славодобитно објавили да је недалеко од тог града заробљен Гадафијев портпарол Муса Ибрахим. Прича је додатно зачињена непотврђеним детаљима, попут оних да се Ибрахим маскирао у жену.

 

У граду се и даље воде озбиљне борбе, али побуњеници не успевају да значајније напредују, јер су под непрестаном ватром Гадафијевих снајпериста и минобацача. Побуњеници прилично насумично гађају сам град, па није нимало чудно да Сирт напушта на смрт испрепадано становништво.

Осим побуњеника, град и даље гађају авиони НАТО-а, па је град на ивици хуманитарне катастрофе, уколико ту тачку већ није и прешао. Уједињене нације су у зону око Сирта довезли цистерне са водом, али ће до те помоћи стићи само избеглице.

Сирт и Бани Валид хуманитарци ће видети тек када се борбе заврше.

Триполи неће устанике

Пун месец након пада Триполија, престоницом и даље одјекује пуцњава из аутоматског наоружања и противавионских топова, док улицама крстаре "екипе" младих, али наоружаних устаника.

 

Стотине наоружаних људи који без икакве контроле крстаре улицама у приличној мери плаше већ сасвим довољно истраумиране становнике Триполија, јер Национално прелазно веће једноставно нема довољно ауторитета да их заузда.

О побуњеницима се све чешће распитују и западни шпијуни, који су преплавили Либију у настојању великог броја влада да осигурају нове инвестиције својих компанија.

Амерички обавештајци су, тако, недавно начинили извештај о активностима разних група унутар покрета, пре свега о везама шароликих лидера са радикалним исламистима, од чијег деловања запад највише и зазире.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво