Читај ми!

Масакр у Сирту?

Општа бежанија цивила из Сирта. У граду је хаос, НАТО погађа школе, болнице и стамбене зграде, тврде избеглице. Спрема се нови напад на град. Моамера ел Гадафија штите Туарези. Сеиф ел Ислам у Бани Валиду, Мутасим у Сирту, тврде побуњеници.

00.26 - Хамис Гадафи у Сирту, тврде Гадафијеве присталице. Устаници и НАТО већ неколико пута убили Гадафијевог најратоборнијег сина, последњи пут пре месец дана у нападу беспилотних летелица. 

Цивили који беже из Сирта оптужују НАТО за геноцид. Испрепадани, причају стравичне приче о страдању у родном граду Моамера ел Гадафија, јер је, како тврде, НАТО гађао стамбене зграде, болнице и школе.

НАТО је истовремено саопштио да је у Сирту гађао више мета, укључујући вишецевни бацач пројектила, артиљерију и складишта муниције.

Бежанију из Сирта прате и нове оптужбе на рачун устаника, чији су борци, наводно, отимали жене из колона избеглица. Команданти побуњеника су те оптужбе одбацили, наводећи да долазе од најтврђих присталица Гадафијевог режима.

Према речима становника Сирта, цена литре бензина у опкољеном граду достигла је 72 долара, а све су чешће заразне болести, проузроковане недостатком воде и општим хаосом који у граду влада већ седмицама.

Гадафи под заштитом Туарега 

Грађански рат у Либији могао би добити сасвим нову димензију, пошто су побуњеници оптужили Туареге да, код границе са Алжиром, штите Моамера ел Гадафија, страхујући да би им нове власти могле одузети земљу коју су од њега добили.

Уколико се тврдње устаника покажу као тачне, лов на Гадафија могао би потрајати дуже него што је било ко очекивао, јер побуњеници зазиру од идеје да на територију коју контролишу Туарези уђу без дозволе племенских лидера.

Истовремено, побуњеници су потврдили да одбрану Сирта води Гадафијев син Мутасим, док Сеиф ел Ислам командује Бани Валидом.

Борбе око Сирта воде се смањеним интензитетом још од синоћ, када су побуњеници прогласили краткортрајно примирје, наводећи да желе да ослободе пролаз цивилима који беже из Гадафијевог родног града.

Напредовање устаника је суштински заустављено на прилазима луци, где се налазе добро утврђени положаји Гадафијевих присталица. У тим борбама, током претходна 24 часа, погинуло је десет устаника.

У граду влада приличан хаос, јер су се, после устаника, и Гадафијеве снаге преобукле у цивилну одећу, па је јако тешко одредити припадност појединих јединица.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво