Читај ми!

Предах у паклу Сирта

Устаници ушли у Сирт. Зелене заставе још на зградама. НАТО бесомучно бомбардује положаје Гадафијевих снага. Цивили беже. Гадафи поручио да је у Либији и да се бори са својим народом.

23.39 - Заустављен напад на Сирт како би се цивилима отворио пут за излаз из града. 

16.35 - Побуњеници заузели луку у Сирту, јавља АФП. 

15.34 - Побуњеници контролишу источни део града, још нема одговора на захтев Гадафијевих снага да се прогласи примирје и почну преговори. 

14.27 - Браниоци Сирта траже преговоре. 

11.50 - Устаници, после тешких борби, стигли до луке Сирт где су и даље у току жестоки окршаји две стране. 

02.35 - Уједињене нације не могу да дотуре хуманитарну помоћ становницима Сирта. Град под потпуном опсадом.  

Од поноћи, Гадафијеве присталице у Сирту налазе се у потпуном окружењу побуњеника, који су после серије тенковских напада, уз снажну подршку НАТО авиона пришли на свега два километра од центра града, где се већ сатима воде жестоке борбе уз бројне жртве на обе стране.

Трупе које су на фронт стигле из Мисурате су до ове тачке дошле и пре два дана, али су се повукле у општем хаосу, уз најмање десетак мртвих и око 150 рањених. Овај пут напад на центар родног града Моамера Гадафија предводе снаге из Бенгазија.

Као и приликом јуриша јединица из Мисурате, поставља се озбиљно питање да ли ће устаници успети да током ноћи одрже линију фронта, или ће се, као и у неколико претходних пута, вратити на ободе града.

Тактички, у последња 24 часа мало се тога променило. Град непрестано бомбардује НАТО авијација, док са свих страна по циљевима у граду дејствују хаубице, тенкови и вишецевни ракетни бацачи. Гадафијеве присталице, које предводи његов син Мутасим, узвраћају артиљеријом и вешто постављеним снајперистима.

Стање на фронту око Бани Валида много је стабилније и у последња 24 часа није било већих померања, пре свега јер Гадафијеве снаге успевају да спрече све покушаје устаника да нападну град, што је у редовима побуњеника изазвало праву параноју, па је понедељак протекао у хватању издајника који откривају планове, како пише шпански Ел Паис.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво