Читај ми!

Последња упоришта браће Гадафи

НАТО бомбама прокрчио пут устаницима у Сирт. Уличне борбе. Нове власти не могу да организују изборе док Сирт, Гадафијев родни град, и Бани Валид не буду у њиховим рукама. Гадафијева породица спада "међу најсиромашније грађане", изјавио породични портпарол.

 23.19 - Сејф ал Ислам предводи снаге у Бани Валиду. Командант одбране Сирта Мотасим Гадафи, тврде западни обавештајци на осносу пресретнутих комуникација.

19.23 - Устаници почели тенковски напад на Сирт. 

17.34 - Побуњеници продрли у источна предграђа Сирта, односно на нека два километра од центра града. Серија снажних експлозија прати надлетање авиона НАТО.

14.36 - Британију ће ваздушне операције у Либији коштати најмање две милијарде евра, тврде у најновијој студији британски војни аналитичари.  

13.15 - НАТО наставио нападе на Сирт. У последњих месец дана 410 напада на положаје Гадафијевих снага око тог града. 

Снаге прелазне либијске владе припремају се за нови напад на Сирт, родни град Моамера ел Гадафија, пошто су авиони НАТО-а гађали мете у том подручју како би ослабили одбрану бораца оданих свргнутом либијском лидеру.

Побуњеничке снаге приближиле су се на неколико стотина метара центру Сирта, једном од последњих упоришта Гадафијевих бораца, али их је жестока одбрана синоћ приморала да се повуку и препусте акцију ваздушним снагама НАТО-а које су извеле десетине напада.

Један становник Сирта рекао је агенцији Франс прес да је у последње три недеље у том граду два пута видео Гадафијевог сина Мутасима.

Сирт, град на обали Средоземног мора, смештен је између Триполија и Бенгазија, који су под контролом либијског Националног прелазног савета.

Заузимање тог града представљало би важну победу за Савет, који покушава да учврсти свој кредибилитет и уједини бројна либијска племена и регионе, а тежак ударац за Гадафија, за кога се верује да је још на територији Либије.

Нове власти не могу да организују изборе док Сирт и Бани Валид не буду у њиховим рукама, преноси Ројтерс.

Снаге одане Гадафију показале су да и даље представљају претњу, пошто су у недељу прешле из Алжира, напале пустињски град Гадамес, близу границе, и убиле шест, а раниле 63 људи, саопштио је либијски Прелазни савет.

Пуковник Ахмед Бани, портпарол Савета, рекао је да је јединица која је напала Гадамес својевремено била под командом Гадафијевог сина Хамиса, који је, наводно, убијен пре него што су побуњеници заузели Триполи.

Бани је додао да су револуционарне снаге успеле да одбију напад, а да су Гадафијеви војници побегли назад у Алжир.

Тај прекогранични напад доказ је да су Гадафијеви борци успели да побегну из Либије, прегрупишу се и обезбеде оружје, што изазива страховања да би сукоби могли још дуго да трају.

Ибрахим: Гадафи међу најсиромашнијима

Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи и његова породица нису се послужили огромним нафтним богатством Либије и спадају "међу најсиромашније грађане", изјавио је Гадафијев портпарол Муса Ибрахим.

У телефонској изјави Ројтерсу Ибрахим је јуче, са непознате локације, рекао да нико није успео да докаже да Гадафи или његова породица имају средства или рачуне.

"То је додатни доказ поштења и транспарентности ове породице и тога да су они једна обична либијска породица", навео је Ибрахим, који обично има улогу Гадафијевог контакта са страним медијима.

Британска агенција наводи да је познато да је Гадафијева породица живела раскошно.

Певачица Нели Фуртадо је обелоданила да јој је плаћено милион долара за 45-минутни концерт за чланове Гадафијеве породице у Италији.

Швајцарска је саопштила у мају да је открила 360 милиона швајцарских франака потенцијално нелегалних средстава која се могу довести у везу са Гадафијем и њему блиским људима.

Британски медији су известили да Гадафијев син Сеиф ел Ислам има кућу у Лондону вредну 19 милиона долара са девет спаваћих соба, базеном и кућним биоскопом.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво