Читај ми!

Гадафијев Монте Касино

Уједињене нације потврдиле да је у Саби пронађен сирови уранијум. Побуњеници, уз подршку НАТО-а, спремају нове нападе на Бани Валид и Сирт. Појавио се снимак Сеифа ел Ислама на првој линији фронта. Најгоре за Либију тек долази. Стручњаци предвиђају нови Авганистан или Ирак.

20.11 - Француска нафтна компанија "Тотал" најавила је да ће року од две недеље постићи предратну производњу од 55.000 барела дневно.

15.19 - Гадафијеве присталице тврде да је у последњих 48 сати у Сирту убијено више од 200 цивила. НАТО тврди да су гађани само војни циљеви. 

Међународна агенција за атомску енергију потврдила је да је у Либији пронађено стовариште сировог уранијума, свега дан пошто су побуњеници у Саби пронашли бурад и пластичне кесе испуњене прахом.

"Потврђујемо да је у Саби пронађен сирови уранијум", рекла је портпаролка Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Џил Тјудор, чиме су, суштински, оборене раније тврдње америчких обавештајаца, који су недељама, позивајући се на поуздане информације, тврдили да је сирови уранијум ускладиштен у Таџури.

Сирови уранијум није претерано радиоактиван и пут између овог праха и нуклеарног горива је прилично дуг и технолошки захтеван.

Побуњеници већ неколико дана покушавају да доведу у ред јединице које се налазе пред Бани Валидом и Сиртом, али су се та настојања више пута распалa у парампарчад због жестоког отпора Гадафијевих снага, које, ако је веровати снимку наводно начињеном у Бани Валиду, предводи Сеиф ел Ислам.

Број жртава на страни устаника мери се десетинама. Како се чини, ништа боље стање није ни у противничком табору, који осим губитака у борби и бомбардовању НАТО-а мучи и чињеница да је су та два града већ данима без воде, струје и редовног снабдевања храном.

Гарафијеве присталице већ више од 48 сати тврде да је у нападима НАТО-а убијено више од 150 цивила, али такве оптужбе, бар за сада, нису изазвале никакву реакцију из Брисела.

Највећи проблем за побуњенике представља опасност да се њихов покрет, заснован на жељи да се свргне Гадафи, не распадне оног тренутка када падну Бани Валид и Сирт, јер се дуж целог фронта осећа нетрпељивост између различитих група, која је у неколико наврата била праћена оружаним обрачунима и десетинама мртвих.

Иако нема никаквих назнака да би се Гадафијеви борци у та два града могли предати у догледно време, западни аналитичари упозоравају нове власти у Триполију да је дошло време да размишљају на који ће начин разоружати силне локалне групе које тренутно владају земљом.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво