Читај ми!

Уранијум у Саби?

Гадафијеве присталице тврде да је у бомбардовању Сирта убијено више од 150 цивила. У општем хаосу који влада у редовима устаника погинуло седам бораца, двојица због играња са ручним бацачем и још петорица у судару возила. Устаници, чекајући наређење за напад, пуцају у камиле.

00.14 - НАТО и даље жестоко напада циљеве око Сирта и Бани Валида. Локално становништво од почетка опсаде без текуће воде и струје. Озбиљна несташица хране. 

18.46 - Побуњеници тврде да су пронашли контејнере са радиоактивним материјалом у Саби. Непознати прах спакован је у контејнере означене са "радиоактивно". Стручњаци за нуклеарно наоружање тврде да прах није претерано опасан, јер се од њега нуклеарно гориво може добити тек после сложеног процеса.

17.40 - Даљи отпор је безнадежан... На крају, истаћи ће белу заставу, или ће бити мртви, поручили побуњеници Гадафијевим присталицама у Сирту и Бани Валиду. 

15.54 - Бивши либијски премијер Багдади ел Махмуди ухапшен у Тунису. 

13.41 - У ваздушним ударима НАТО авиона и артиљериском гранатирању Сирта погинуо 151 цивил, рекао Гадафијев портпарол Муса Ибрахим.

01.20 - Снажни напади НАТО авијације на положаје Гадафијевих присталица око Бани Валида и Сирта.

01.00 - Конвој побуњеничких возила упао у заседу код Бани Валида, седам мртвих, пренео је Ројтерс

Концентрација која је држала побуњенике све до пада Триполија распала се у парампарчад пред последњим бастионима Гадафијевог отпора, Сиртом и Бани Валидом, делимично због жестоких борби, а делом и због свеопште недисциплине која влада у њиховим редовима.

У серији невероватних инцидената, како наводи агенција Ројтерс, код Бани Валида један од побуњеника се играо ручним бацачем, активирао га и разнео сопствену главу, али и још једног борца који се затекао у близини.

Недалеко одатле, још двојица устаника су рањена када је један од бораца испустио аутоматску пушку. Још пет бораца погинуло је у саобраћајној несрећи приликом паничног повлачења код Бани Валида.

Побуњеници су у неколико наврата покушали да допру до Сирта, али су дошли на 50 километара од тог града.

Ипак, устаници су у протекла 24 сата успели да успоставе контролу над већим делом Сабе, чиме су донекле компензовали хаос и панику који су пратили јурише на Бани Валид и Сирт.

Међутим, упркос тврдњама званичника Националног прелазног савета да контролишу највећи део Сабе, из предграђа Ал Маншија, које и није у рукама побуњеника, Гадафијеве снаге још увек пружају отпор. 

У понедељак су побуњеничке трупе заузеле аеродром и војни гаризон у Саби, заробивши при том 150 припадника Гадафијевих снага.

Саба је једна од круцијалних тачки дуж руте за бекство која води за Нигер, а преко које је досад прошло неколико конвоја са званичницима Гадафијевог режима који су бежали у ту јужну суседну државу.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво