Читај ми!

НАТО, још три месеца изнад Либије

Побуњеничка офанзива на Сирт и даље не даје резултате. Најмање 45 устаника погинуло јуче, док су болнице у Мисурати преплављене рањеницима. Лидер Националног прелазног савета Махмуд Џибрил поново најавио формирање сталне владе.

16.00 - НАТО продужио операције у Либији за још три месеца. 

Велики број мртвих и болнице препуне рањеника. Тако би се најкраћем могли описати резултати побуњеничких покушаја да заузму Гадафијев родни Сирт.

У последњем саопштењу Национални прелазни савет признао је да су њихове снаге претрпеле велике губитке и да су у протеклих неколико дана изгубили најмање 45 бораца, док је више од 200 рањено.

"Офанзива на Сирт била је веома тешка када су у питању жртве", потврдио је медицински званичник Сухеиб Ебу Гарза у Мисурати удаљеној око 150 километара источно од Сирта, где су пребачени рањени и тела убијених.

Снаге Националног прелазног савета још не успевају да заузму Сирт услед слабе организације и добро постављене одбране Гадафијевих снага. Поред тога, велики проблем побуњеницима представља велики недостатак муниције и лоше снабдевање јединица на фронту код Сирта.

Гадафијеве снаге су поставиле одбрану и у Камсину, 50 километара источно од Сирта, одакле успевају да ухвате побуњеничке снаге који нападају Сирт у унакрсну ватру.

Нова влада - трећи покушај

У међувремену, лидер Националног прелазног савета Махмуд Џибрил поново је најавио формирање нове владе.

"Очекујем да ће нова влада бити представљена у наредних десет дана", рекао је Џибрил после конференције Г8, која је имала за циљ помоћ арапским транзиционим демократијама.

Џибрил је истакао да га не брине колико ће времена бити потрошено да би се постигао национални консензус.

Ипак, Џибрилова уверавања тренутно су само речи које су догађаји у протеклих неколико месеци демантовали више пута. Раније дискусије и преговори око формирања сталне владе пропадали су неколико пута, делом због велике племенске подељености Либије, а делом због чињенице да Гадафи и даље ужива подршку неких делова земље.

Најбољи пример да речи лидера Националног прелазног савета треба узети са резервом јесте чињеница да је седиште тог тела и даље у Бенгазију, упркос најавама да ће бити пребачено у Триполи. То буди страхове Запада и сумње у способност либијског народа да се, после седам месеци сукоба, уједини.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво