Читај ми!

Шарада у пустињи

Моамер Гадафи назвао побуну "шарадом", наводећи да се систем у Либији заснива на вољи народа. Бомбардовање НАТО-а неће трајати заувек, рекао Гадафи. НАТО за месец дана гађао 380 циљева у Сирту. Становништво бежи од сукоба.

18.37 - Гадафијеве снаге испитују западне плаћенике који су ухваћени код Бани Валида. Наводно, ускоро ће емитовати њихов снимак. 

17.06 - Хаос у редовима побуњеника пред Бани Валидом. Устаници покушавају да организују нови напад.  

Борбе за Бани Валид запале су у ћорсокак пошто су Гадафијеве присталице одбиле неколико, махом хаотичних, јуриша побуњеника. Поново се огласио Моамер Гадафи, наводећи да је систем власти који је установио заснован на вољи народа и да не може да се уклони.

Тренутни догађаји у Либији су "шарада" која опстаје само захваљујући ваздушним нападима НАТО-а "који неће трајати заувек".  "Политички систем у Либији је систем заснован на вољи народа и не може се уклонити, а бомбе авиона НАТО-а неће потрајати", рекао је Гадафи у краткој аудио-поруци коју је пренела сиријска Телевизија Араи.

"Немојте се радовати и немојте да мислите да је један режим збачен, а други установљен уз помоћ напада из ваздуха и са воде", поручио је Гадафи, у првом обраћању нацији после 8. септембра.

Битка за Бани Валид

Устаници су, од јутрос, поново покушали да заузму Бани Валид, али без претераног успеха, јер су, као и прошлих неколико дана, наишли на жесток отпор Гадафијевих присталица, које како наводе побуњеници и западни обавештајци, предводи Сејф ал Ислам.

Осим отпора Гадафијевих снага, побуњеницима проблем представља и константна гужва на путевима, коју стварају становници Бани Валида, који покушавају да побегну од ратних страхота. У току су преговори о евакуацији око 50.000 људи.

После почетка преговора, борбе око овог града су практично утихнуле.

Борбе се воде и на прилазима Гадафијевом родном граду, Сирту, пошто су побуњеници заузели градић Султану, на око 30 километара од њиховог крајњег циља.

Побуњеници су навели да ће јуриш на Сирт почети када се евакуише локално становништво.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво