Читај ми!

Дебакл устаника у Бани Валиду

Жестоке борбе око Бани Валида. Побуњеници непрестано нападају положаје Гадафијевих присталица, али не успевају да пробију линију одбране. Све ће бити готово за два дана, тврди командант устаника. Још непозната судбина Француза и Британаца које су Гадафијеви војници заробили у борбама око тог града.

01.26 - Гадафијеве присталице тврде да су устаници стрељали 42 особе приликом једног од упада у Бани Валид. 

18.03 - Побуњеници заузели Сабху, један од пустињских градова који је био под контролом Гадафијевих снага, саопштио портпарол Националног савета Ахмед Бани, који је негирао тврдње да су ухваћени британски и француски плаћеници у Бани Валиду. 

17.22 - Париз демантовао да у Либији ратују француски плаћеници. Британци и даље без коментара.

Гадафијеве снаге жестоко бране Бани Валид, који већ данима безуспешно опседају устаници, уз подршку НАТО авијације, али и све бројнијих тенкова и артиљерије. Претпоставља се да одбраном града командује Гадафијев син Сејф ал Ислам, као и да је, бар донедавно, ту боравио и свргнути лидер Либије.

Побуњеници су, у протекла два дана, у неколико наврата улазили у град, али само да би се једнако брзо повукли под ватром Гадафијевих снага, што је изазвало озбиљан раздор у редовима устаника, чији се команданти међусобно оптужују за изостанак подршке.

Само у недељу у борбама око Бани Валида и Сирта, устаници су изгубили 25 бораца.

Како се чини, недостатак дисциплине један је од главних проблема са којима се суочавају команданти неколико хиљада устаника на прилазима Бани Валиду, па је бар један од напада пропао јер је пешадија кренула у напад пре него што је почела артиљеријска припрема.

Велики напад на Бани Валид, који је организован у петак, пропао је због жестоког отпора Гадафијевих присталица, па сада побуњеничку линију фронта држе локални добровољци, који дане проводе, како наводи агенција Асошиејтед прес, гађајући пластичне флаше и пушећи хашиш.

Повремено, укрцају се у камионе и нападну Гадафијеве положаје, али такви јуриши трају кратко, јер се устаници одмах повуку на почетне положаје. У последњем од таквих покушаја да се завлада Бани Валидом погинула су четири устаника.

Французи и Британци заробљени у Бани Валиду

Гадафијеве снаге тврде да ће ускоро емитовати снимак на којем се види група од 17, укључујући неколико Француза и Британаца, што би могло представљати озбиљан ударац за устанике, али и Лондон и Париз.

"Ухваћена је група од 17 плаћеника... Већина су Французи, двојица су Енглези", рекао је Гадафијев портпарол Муса Ибрахим.

Британија и Франциска нису коментарисали те наводе, тврдећи да немају довољно информација о догађају.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво