Читај ми!

Гадафи и даље командује

Гадафијеве снаге контранападом направиле пометњу у редовима побуњеника код Бани Валида. Жестоке борбе у Сирту. Моамер Гадафи поручио да је и даље у Либији и да командује у борби против либијских устаника. Најмање 354 цивила погинуло у ваздушним нападима прошле ноћи у Сирту, тврди Гадафијев портпарол Муса Ибрахим.

19.00 - Жестоки сукоби поново избили на прилазима Сирту. 

17.02 - Гадафијеве снаге започеле контранапад на побуњеничке положаје у околини Бани Валида. Најмање седам пројектила испаљено.

13.30 - У нападима НАТО снага на Сирт током ноћи убијено 354 људи, тврди Гадафијев портпарол Муса Ибрахим, јавља Ројтерс.

Гадафијеве снаге у Бани Валиду отпочеле су контранапад на положаје снага Националног прелазног савета, док се, истовремено, грчевито бране у Сирту успешно одбијајући налете побуњеника.

Упркос жестоким уличним борбама војни портпарол Националног прелазног савета Ахмед Бани рекао је да је "питање дана" када ће та два града пасти.

Репортер Ал Џазире Анита Мекнот јавља да је фронт код Бани Валида, иако побуњеници нису планирали никакве војне акције, веома активан пошто су Гадафијеве снаге, засипајући побуњеничке положаје артиљеријском ватром, покренуле контраофанзиву.

"Побуњеници би требали да извуку лекције из данашњих и јучерашњих борби, у којима, на крају крајева, ништа нису постигли сем што су изгубили доста људи и послужили Гадафијевим снагама за демонстрацију моћи", оцењује Мекнот.

Ни у Сирту ситуација није много боља за снаге лојалне Националног прелазном савету. У нападу који су покренули поподне, упркос чињеници да су продрли дубоко у град, били су приморани на повлачење услед јаке артиљеријске и снајперске ватре. Најмање 6.000 бораца учествовало је у нападу на Гадафијев родни град.

"Целокупна ситуација је веома лоша. Не постоји централни командни штаб, стално морамо да се повлачимо и регрупишемо", каже бригадни командант Салеб Абу Шала.

Са друге стране, Гадафијев портпарол Муса Ибрахим изјавио је за Ројтерс да се Гадафи и даље налази у Либији и да командује у борби против нових либијских власти. 

"Гадафи руководи свим аспектима ове борбе, разговара са људима, подучава их, надгледа отпор", рекао је Ибрахим, напомињући да снаге унутар града имају довољно намирница, оружја и муниције за више месеци борбе.

Ибрахим је рекао и да је у ваздушним нападима НАТО-а на Сирт прошле ноћи погођен један хотел и једна стамбена зграда и да су убијене 354 особе.

"Авиони су током ноћи испалили 30 пројектила усмерених на главни хотел у граду и зграду са више од 90 станова. Као резултат овог напада за само једну ноћ убијено је 354, повређено 700 и рањено 89 људи", рекао је Ибрахим преко сателитског телефона из Сирте.

У последњих 17 дана у нападима НАТО-а убијено је 2.000 становника Сирта, додао је Ибрахим.

Колоне либијских побуњеника и возила повукле су се ноћас из Бани Валида, 140 километара југоисточно од Триполија, после вишечасовне борбе. Према речима лекара из болнице у оближњом месту Вишхтата, најмање шест побуњеника је убијено, а 50 рањено. 

Стање на терену и чињеница да либијске нове власти неће тако лако сломити отпор Гадафијевих снага, покреће страховања да би Либија могла да се суочи са дуготрајним сукобима, као што је то био случај са Ираком и Авганистаном.

Из локалне радио станице у Бани Валиду грађани се позивају да пруже отпор, а побуњеници се називају "издајницима који не поштују исламске вредности".

Војни портпарол либијске прелазне владе Ахмед Омар Бани је одбацио те оптужбе, истичући да је једини циљ њихових снага да ослободе народ.

Савет безбедности УН синоћ је једногласно усвојио резолуцију којом се ублажавају економске и војне санкције Либији, и успоставља мисија УН која треба да помогне прелазној влади.

Резолуција је донета само неколико сати након што је Генерална скупштина УН изгласала да место у УН добије Национални прелазни савет Либије, чиме је и формално окончано признавање владе Моамера Гадафија.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво