Читај ми!

Вратићемо се касније!

Устаници се поново повлаче из Бани Валида и поручују "вратићемо се касније". Иако су Гадафијеве снаге током ноћи одбраниле Сирт, побуњеници тврде да је остварен значајан напредак и да је у питању било само краткотрајно "тактичко" повлачење. Најмање 11 побуњеника погинуло у борбама.

22.00 - Савет безбедности УН ублажио санкције Либији, како би кључне институције наставиле пословање након грађанског рата. Усвојена и резолуција којом се  успоставља мисија УН у Либији.

18.30 -  Побуњеници се пред тешком паљбом Гадафијевих снага повлаче из Бани Валида, јавља Ројтерс.  

13.50 - Најмање 1500 устаничких бораца учествује у нападу на Бани Валид. Велики број становника бежи из града. 

12.11 - Побуњеници заузели аеродром у Сирту, јавља Ал Џазира.

11.43 - Гадафијеве снаге у Бани Валиду потиснуте у центар. Устаници најављују да ће ускоро кренути у одлучујући напад.  

Колоне либијских побуњеника и возила хаотично се повлаче из Бани Валида након вишечасовне борбе, док снаге које подржавају бившег лидера Моамера Гадафија настављају да гранатирају њихове положаје у граду и око њега, преноси Ројтерс наводе очевидаца.

"Добили смо наредбу да се повучемо. Погодило нас је доста граната. Вратићемо се касније", рекао је један од бораца Националног прелазног савета, бежећи са линије фронта.

Побуњеници кажу да морају да се реорганизују, да направе резерве муниције и да чекају наредбу за повратак.

Истовремено, побуњеници су, после синоћњег повлачења, поново покренули офанзиву на Сирт, а жестоке борбе воде се на прилазима граду.

Устаницима у Сирту стигла су појачања, а како јавља Ројтерс велики број пикапова и неколико тенкова напредује према првим линијама фронта у граду.

Побуњеници су после дугих припрема, синоћ из три правца напали Сирт, али су били приморани на ново повлачење упркос чињеници да су успели да пробију прве линије јужног фронта, јер су Гадафијеве снаге врло брзо успоставиле чврсту одбрану. Најмање 11 побуњеника је убијено, док је 34 повређено у јучерашњим борбама.

Устаници су напредовали до центра Сирта, али су тамо наишли на жесток отпор и добро утврђене одбрамбене положаје браниоца. Највећи проблем за побуњенике представља снајперска ватра, али и неке елитне јединице које су и после пада Триполија остале под Гадафијевим барјаком.

Као и пре десет дана када су се повукли из Бани Валида побуњеници тврде да је у питању тактичко повлачење, у договору са НАТО-ом како би извукли рањенике.

Најаве опозиционих официра и команданата да ће Сирт ускоро пасти треба узети са приличном дозом скептицизма.

Наиме, и прошле недеље су побуњеници тврдили да су ушли и преузели контролу над Бани Валидом, али се испоставило да су њихове тврдње више биле оптимизам него чињенично стање, пошто су само неколико сати после њиховог саопштења дошле информације да су их Гадафијеве снаге избациле из града.

Са друге стране, Гадафијев портпарол Муса Ибрахим рекао је да су "хиљаде добровољаца" спремни да ослободе Либију од побуњеника.

"Јаки смо. Имамо могућности, средства и планове да ослободимо читаву Либију", рекао је Ибрахим за сиријску Телевизију Ал Рај.

Истовремено, генерална скупштина УН је усвојила резолуцију којом Либију у том телу светске организације заступа Национални прелазни савет који је оборио режим Моамера Гадафија.

На заседању, 113 чланица Генералне скупштине УН гласало је за, а 17 против да се омогући представницима побуњеничког Националног прелазног савета да преузму надлежност над либијском мисијом у УН.

Против те одлуке били су представници латионамеричких земаља, док су неке афричке нације тражиле да се гласање одложи, јавља АФП.

Изгласавањем ове резолуције, лидеру привремене либијске владе Мустафи Абделу Џалилу омогућено је да следеће седмице присуствује окупљању светских лидера, на 66. заседању Генералне скупштине УН.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво