Читај ми!

Борбе око Сирта, устаници узмичу

Рат у Либији далеко од краја. Устаници траже наоружање за коначни обрачун са Гадафијевим присталицама. Спрема се још један напад на Бани Валид. НАТО гађа Гадафијеве снаге фосфорним бомбама. Дејвид Камерон и Никола Саркози стигли у Триполи.

22.31 - Побуњеници се повукли са прилаза граду Сирт после контранапада Гадафијевих снага. 

17.45 - Либијска прелазна влада је саопштила да су њене снаге стигле надомак Сирта, родног града свргнутог либијског вође Моамера Гадафија, који и даље контролишу његове присталице.

12.24 - НАТО, наводно, фосфорним бомбама гађао положаје Гадафијевих снага око Сирта. 

Либијски побуњеници спремају нови напад на Бани Валид, тражећи, истовремено, наоружање од британског премијера Дејвида Камерона и француског председника Николе Саркозија, који су дошли у Триполи како би подржали нове власти у тој држави. 

Председник Националног прелазног савета Мустафа Абдел Џалил рекао је да ће од Француске и Британије тражити војну опрему како би окончао борбе и ухапсио Гадафија.

Џалил тврди да снаге лојалне Моамеру ел Гадафију планирају осветничке нападе и да се бивши либијски вођа крије на југу земље.

"У појединим деловима земље (на југу) биће још тешких борби", истакао је Џалил, преносе агенције.

У Националном прелазном савету гарантују страним државницима безбедност, иако се борбе још воде око неколико места где пружају отпор присталице бившег режима.

Гадафи у јавности није виђен још од јуна, и нико тачно не зна где се сада налази. У последњој поруци он је истакао да ће се борити до краја, тако да се још не може говорити о миру и стабилности у Либији, иако је Национални прелазни савет већ признало око 70 земаља.

У Савету тврде да Гадафи планира да нападне нафтне изворе, поједине градове и електране.

Интензивирање дипломатске активности

На другој страни интензивира се дипломатска активност. У Либију су данас стигли француски председник Никола Саркози и британски премијер Дејвид Камерон чије земље су предводиле ваздушне нападе на положаје режима Моамера Гадафија.

Турски премијер Тајип Ердоган, који се налази на вишедневној турнеји по земљама које је захватило "арапско пролеће", требало би сутра да стигне у Типоли.

У среду је Триполи посетио помоћник америчког државног секретара, а сутра се очекује и шеф египатске дипломатије.

Нова власт која још није учврстила своје позиција очекује од водећих лидера у свету, поготово Саркозија и Камерона као и Турске, да помогну Либији како би превазишла огромне финансијске проблеме, који блокирају функционисање нове власти.

У Националном прелазном савету кажу да се споро "одмрзавају" либијска средстава у иностранству, која су се нашла под блокадом док је Гадафи био на власти.

Иначе, Савету безбедности Уједињених нација предложена је нова резолуција којом би била установљена мисија светске организације у Либији и одмрзнута средства две њене велике нафтне компаније.

Предлагач је Велика Британија, а западне дипломате у Њујорку надају се да ће гласање бити до краја недеље.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво