Читај ми!

Гадафи сакупља војску

Моамер Гадафи је и даље у Либији и сакупља војску за обрачун са побуњеницима, рекао његов портпарол Ибрахим Муса. Нови ултиматум устаника становницима Бани Валида, после два дана неуспешних покушаја да заузму тај град. Сади Гадафи стигао у престоницу Нигера.

21.31 - Либија ће у наредних 10 дана почети да извози нафту из нафтног терминала у Тобруку. 

16.34 - Ексхумирана тела 34 особе које су у Кавалишу ухапсили па убили припадници Гадафијевих снага почетком јуна.  

15.10 - Украјина демантовала да су побуњеници убили 11 украјинских држављана, наводних плаћеника. Кијев потврдио да се у затворима у Либији налази више од 20 Украјинаца. 

14.10 - Побуњеници сматрју да ће им за заузимање Бани Валида бити потребне седмице, јер су се Гадафијеве присталице утврдиле у граду. 

13.51 - Француски председник Никола Саркози ће нејвероватније у четвртак допутовати у Бенгази и Триполи. 

НАТО и побуњеници већ недељама безуспешно покушавају да пронађу Моамера Гадафија. Његов портпарол тврди да се дојучерашњи лидер налази у Либији и да стоји на челу моћне војске, која под контролом држи велики део Либије.

"Лидер је доброг здравља и морала... наравно да је у Либији. Битка је још далеко од краја. Имамо моћну војску и контролишемо велики део Либије... Сакупљамо додатне снаге", рекао је Муса Ибрахим.

Немогуће је проценити колико су истините тврдње Мусе Ибрахима, али су Гадафијеве присталице у неколико наврата упадале на територије које држе устаници, показавши да слабо организовани побуњеници тешко могу да контролишу линије фронта.

У последњем од таквих напада, Гадафијеви командоси су напали рафинерију у Рас Лануфу и убили 17 чувара.  

Ибрахимова изјава уследила је свега неколико сати пошто су побуњеници, после серије неуспешних јуриша на Бани Валид, поставили нови ултиматум тамошњим присталицама Моамера Гадафија, оставивши им још 48 сати да се предају, или напусте град.

Упркос позивима на мир, побуњеници су током јутра, поново покушали да зазузму Бани Валид, али су се, после серије окршаја са Гадафијевим присталицама, повукли на почетне положаје, чекајући нове акције НАТО авијације.

Уз константне уличне борбе, за становнике овог града велики проблем представља и чињеница да већ данима нема струје ни воде, па је велики број, пошто су Гадафијеве снаге напустиле контролне пунктове, напустио град и запутио се ка Триполију.

Сади Гадафи у кућном притвору

Власти у Нигеру ставиле су Садија Гадафија у кућни притвор, пошто је током викенда побегао из Либије да би, затим, транспортним авионом, долетео до престонице из Агадежа, града на северу те државе.

Укупно 32 блиска сарадника Моамера Гадафија су до сада пребегла у Нигер, укључујући и тројицу генерала. Они су затражили политички азил, али је још нејасно да ли је тим путем кренуо и Сади Гадафи.

Власти у Нигеру још нису одлучиле да ли да им испуне захтеве, али су унапред одбациле сваку помисао да би Гадафијеви сарадници могли бити враћени у Либију.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара