Читај ми!

Стрељани и српски плаћеници?

Либијски побуњеници стрељали су неколико десетина људи, међу којима је и 12 људи из Србије. Ратне злочине у Либији починиле и снаге лојалне Гадафију и његови противници, опомиње "Амнести интернешенел". Ислам ће бити основа за израду нових закона у Либији, рекао шеф Прелазног националног савета Мустафа Абдел Џалил. Цивили масовно беже из Бани Валида и Сирта.

Побуњеници су стрељали 85 људи у Мисурати, које су сматрали страним плаћеницима, а међу њима је било и 12 држављана Србије, пише загребачки Вечерњи лист.

Према писању листа међу стрељанима је било и девет хрватских плаћеника, али и оних из Босне и Херцеговине, Русије, Украјине и Колумбије.

Лист цитира наводе побуњеника да су професионалне убице држале зграду осигурања у центру Мисурате, као и да су осуђени по кратком поступку.

"Они који нису погинули у борби, осуђени су на лицу места. Метак у чело и збогом заувек. То су убице, крвници, то нису војници, него људи који бездушно убијају за новац. Према информацијама којима располажем, међу убијенима је било 9 хрватских држављана, 12 српских, 11 Украјинаца и 10 Колумбијаца. Остали, чини ми се, нису идентификовани", цитира лист једног од побуњеника који се представља као Абделазиз.

Истовремено, организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" објавила је извештај у коме наводи да су ратне злочине у Либији починиле и снаге лојалне Моамеру Гадафију и његови противници, као и да тој земљи прети ескалација напада и убистава из освете ако се уброзо не успостави ред.

"Амнести интернешенел" је позвао прелазне власти у Либији да предузму кораке на заустављању кршења људских права од стране анти-Гадафијевих снага.

Напади Гадафијеве војске на мирне демонстранте представљају злочин против човечности, а произвољна затварања, мучење затвореника и отмице ратни злочин, наводи се у извештају у коме су критиковане и нове власти због мучења и убистава.

"Причали смо са стражарима који кажу да су користили силу да би добили признања притвореника или изнудили предају оружја на силу. То се мора контролисати и то је један од приоритета нових власти", рекао је Карстен Јиргенсен из "Амнести интернешенела".

Привремени министар правосуђа Мохамад Ел Алаки рекао је да подржава извештај и да треба избећи прављење сличних грешака у будућности.

Лидер Прелазног националног савета Мустафа Абдел Џалил први пут, од када су побуњеници заузели престоницу, говорио је пред масом окупљеном у Триполију.

Џалил се захвалио НАТО-у и Арапској лиги што су помогли у свргавању Гадафија са власти, а заложио се за умерени ислам којим ће се Либија руководити у будућности приликом израде закона.

"Ово је време када су се Либија и Либијци отарасили тирана. Народ је повратио достојанство и поштовање, своју храброст. Потребно нам је јединство, да одбацимо страх и завист. Не смемо се светити, бити неправедни", рекао је Џалил.

Истовремено, побуњеници и даље покушавају да освоје последња упоришта Гадафијевих снага Бани Валид и Сирт, одакле цивили масовно беже.

И даље се не зна где се налази Моамер Гадафи, који је у новој писаној поруци објављеној преко сиријске сателитске телевизијске станице Ел Раи обећао борбу до победе.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво