Читај ми!

Гадафијев син у Нигеру

Заједно са још девет особа Гадафијев син Сади стигао у Нигер, потврдио министар правде те земље. Побуњеници се, после серије окршаја са Гадафијевим присталицама, повукли из Бани Валида, очекујући нападе НАТО авијације. Бег из овог града уследио пошто се испоставило да се у граду налази много више бораца него што су устаници очекивали. Борбе у Сирту и Саби.

22.25 - Либија ће у наредних седам до десет дана формирати нову прелазну владу у којој ће бити чланови из свих региона земље, чак оних који су још под опсадом, изјавио председник Националног прелазног савета Махмуд Џибрил.

21.30 - Министар правде Нигера Мару Амаду потврдио да је Гадафијев син Сади стигао у ту земљу.

19.15 - Шеф Гадафијеве спољне обавештајне службе ухапшен у Триполију, преноси Ројтерс наводе сведока.

17.30 - Вођа побуњеника из Дарфура, који се од маја 2010. године налазио у избеглиштву у Либији, због пада Гадафијевог режима се вратио у Судан.

01.56 - Буркина Фасо поново саопштила да ће, уколико Гадафи то пожели, либијског лидера дочекати "раширених руку".

Један од синова бившег либијског вође Моамера Гадафија Сади стигао је у Нигер, потврдио је министар правде и портпарол владе Нигера Мару Амаду.

Амаду је рекао да је патрола нигерских оружаних снага пресрела конвој у коме се налазио Сади, као и да се у овом тренутку тај конвој креће према Агадесу, на северу Нигера, а да се очекује да сутра стигне у главни град Ниамеј.

Сади је 2004. године напустио фудбалерску каријеру и посветио се војсци где је током ратних сукоба био на челу једне елитне јединице.

И док власти Нигера најављују да ће поштовати обавезе које имају према међународној заједници када су у питању чланови Гадафијеве породице и његови блиски сарадници, а против којих су подигнуте оптужнице, у Нигер све чешће пристижу конвоји из Либије.

У петак је један конвој од "десетак возила" у пратњи припадника нигерске војске, стигао такође у Агадес, а у њему су се према последњим информацијама, налазили најближи Гадафијеви сарадници.

У Агадес су у четвртак допутовала тројица либијских генерала блиских Гадафију, а међу њима и бивши шеф ваздушних снага. Они се налазе под надзором војске.

Бег из Бани Валида 

Касно ноћас, неколико колона возила напустило је предграђе Бани Валида, а команданти устаника објаснили су да је реч о координисаном узмицању, како би се отворио простор за најављене ваздушне ударе НАТО, што је Брисел одмах демантовао.

Серија жестоких окршаја почела је непосредно пре него што је истекао ултиматум који су побуњеници поставили снагама размештеним у граду, али устаници нису претерано добро проценили противничке снаге, па се њихов први напад на Бани Валид окончао бегом на безбедну удаљеност.

Пред почетак напада, устаници су били убеђени да се неколико стотина Гадафијевих присталица налази на положајима ван града, али се испоставило да је противничких војника много више, као и да је њихов отпор знатно жешћи него што се очекивало.

Иако је НАТО демантовао било какву сарадњу са устаницима око Бани Валида, авиони Алијансе су до суботе увече у најмање пет наврата напали Гадафијеве положаје око тог града.

Број мртвих и рањених на обе стране није познат, али су са фронта непрестано стизала возила хитне помоћи, па је практично извесно да ће устаници, уколико желе да освоје овај град, морати да плате озбиљну цену.

Озбиљне борбе воде се и око Сирта и Сабе, ретких преосталих упоришта Гадафијевих снага.

И док побуњеници најављују одлучујуће борбе за места који су и даље под контролом Гадафијевих присталица, сукоба има и међу самим побуњеницима.

Најмање 12 људи је погинуло, а 16 је повређено када су се међусобно сукобиле две групе побуњеника на западу земље.

Две групе су се сукобиле када је на бригаду побуњеника из Гарјана и Кикле отворена ватра у Асабаху пошто су затражили да им се врати њихово тешко наоружање, које је остало у овом граду након сукоба са Гадафијевим снагама.

Један од званичника је рекао да је крајњи узрок сукоба чињеница да је Асабах родни град некадашњег Гадафијевог секретара Ахмеда Рамадана.

Ови градови налазе се на источном ободу планина Нафуса и месецима су били важни центри отпора који је пружан снагама свргнутог лидера Моамера Гадафија.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара