Читај ми!

Борбе за Бани Валид

После више од десет дана преговора побуњеници напали Бани Валид. Уличне борбе у једном од последњих Гадафијевих упоришта. Гадафи лоциран у кругу од 60 километара, тврди Национални прелазни савет. Формирана специјална јединица за потрагу за бившим либијским вођом.

21.04 - Нови окршај Гадафијевих снага и побуњеника у близини Сирта. Браниоци у граду дејствовали ракетама по положајима устаника. 

20.32 - "Ако се на територији Нигера налазе Либијци за којима је расписана међународна потерница, ми ћемо поштовати све процедуре и захтеве Међународног суда", рекао министар правде те земље Амаду.

12.07 - Интерпол издао потерницу за хапшење Моамера ел Гадафија, његовог сина Саифа ел Ислама и шефа Обавештајне службе Абдулаха ел Сенусија, јавља Ројтерс.

10.40 - Група Гадафијевих званичника, међу којима је и његов чувар генерал Али Кана су у Нигеру, тврде безбедносни извори те земље, а преноси Ројтерс.

Побуњеници су, након више од десет дана преговора, ушли у Бани Валид. Једно од последњих Гадафијевих упоришта сада је поприште уличних борби, а његов пад усмериће поглед устаника на последњи Гадафијев бастион - Сирт.

"Наше снаге налазе се у центру града, а браниоце Бани Валида смо потиснули у северни део, одакле пуцају на нас из снајпера", навео је званичник Националног савета Абдулах Каншил.

Према његовим речима у граду се налази још око 600 Гадафијевих присталица и да је недавно послато појачање.

"Људи су веома уплашени, зато смо морали да уђемо у град", рекао је Каншил, додајући да за то нису добили наређење централне команде Националног прелазног савета.

Град је, заједно са Сиртом и пустињским градом Сабхом, последње место које још увек није под побуњеничком контролом. Одмах по уласку у град, део устаничких трупа послат је на Сабху.

Раније данас Гадафијеве снаге, које су се налазиле северно од Бани Валида, бомбардовале ракетама "град" устаничке положаје.

Гадафи лоциран? 

Руководство либијског Националног прелазног савета саопштило је да је задатак лоцирања и хапшења Моамера Гадафија поверен специјалној јединици бораца, као и да је либијски лидер лоциран у кругу од 60 километара.

Припадници специјалне јединице преслушавају телефонске разговоре Гадафијевих помоћника, проучавају сателитске снимке и интервјуишу сведоке.

"Агенције преносе да се Гадафи вероватно креће у конвоју малог броја аутомобила, трудећи се да га не примете снаге НАТО-а или побуњеници. Ипак, лоцирана је област од 60 километара где се налази", изјавио је портпарол војног савета у Триполију.

Према његовим речима, бивши либијски лидер се не задржава на истој локацији дуже од три сата, и да је његово хапшење "само питање времена". Портпарол војног савета у Триполију тврди да побуњеници имају јединицу са више од 200 специјалних снага које трагају за Гадафијем.

Помоћ у потрази за Гадафијем пружају француски и мањи тимови америчке обавештајне службе.

"Није мудро да објавимо где се налази пуковник Гадафи. И ако сазнамо где је, нећемо открити ту информацију", рекао је Махмуд Џибрил, председник Националног прелазног савета Либије.

Џибрил је изјавио и да "борба за ослобођење још није завршена" и да побуњеницима предстоје велики изазови.

На југу Либије још има градова које држе снаге лојалне Моамеру Гадафију, а ситуација у Сирту и Бани Валиду још није решена.

Стручњаци америчке владе и неколико приватних компанија помажу либијским новим властима у потрази за убојитим противавионским системима који су, по медијским извештајима, били сакривени у Триполију, а после рушења Гадафија покрадени, потврдио је Стејт департмент.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво