Читај ми!

Гадафијев дух језди Либијом

Потера за Моамером Гадафијем и његовим синовима се наставља, али побуњеници, како се чини, немају представу где се бивши лидер те државе заиста налази. Гадафи: Нисам у Нигеру, такви извештаји представљају "психолошки рат и лажи".

22.25 - Нова салва пројектила испаљена са положаја Гадафијевих снага у Бани Валиду.  

13.49 - Побуњеници дали Гадафијевим присталицама у Бани Валиду рок до петка да се предају или суоче са озбиљним нападом. Гадафијеве снаге одговориле салвом пројектила. 

13.18 - Моамер Гадафи продао петину либијских резерви злата како би финансирао државне службе и рат против устаника. Локалним трговцима продато 29 тона злата, за које је режим добио око милијарду долара. 

00.39 - НАТО нема намеру да бомбардује конвој Гадафијевих возила, уколико га пронађе, јер нема назнака да деловање либијског лидера представља опасност по цивиле, па самим тим није део мандата УН према којем Алијанса делује у Либији. 

00.15 - Нигер неће спречавати Моамера Гадафија да уђе у ту државу, саопштило Министарство спољних послова. Нигер нема могућности да контролише границу. 

Већ десет дана дуга сага о Бани Валиду, преговорима или офанзиви се наставља, иако се на тренутак чинило да је локално веће стараца пристало да устаници умарширају у град без борбе. У среду, гласине о договору су биле толико убедљиве да су побуњеници почели да шенлуче, прослављајући победу, али како се брзо испоставило, прерано, јер од договора није било ништа.

"Нема договора", рекао је локални лидер муфтија Ал Рабаси, који је предводио делегацију Бани Валида у преговорима са побуњеницима, додајући да ниједна од страна не жели да се упушта у сукоб, што је међу оптимистима пробудило наду да ће, до истека ултиматума устаника у суботу, стране ипак наћи неку врсту заједничког језика.

Како наводе извори блиски преговорима, представници Бани Валида дубоко су подељени око даљих потеза, јер се у граду од око 90.000 становника и даље налази велики број Гадафијевих присталица и, могуће, један од његових синова.

Такве претпоставке деле и преговарачи из редова устаника, који тврде да су у граду двојица Гадафијевих синова - Сејф ал Ислам и Мотасим, а могуће и портпарол свргнуте владе Муса Ибрахим.

Место боравка породице Гадафи, међутим, није могуће одредити, па су и високи званичници нових власти, после сензационалних изјава да су главног противника опколили и да је његова смрт или хапшење питање тренутка, или дана, у великој мери смирили страсти и признали да "немају представу где се Моамер Гадафи налази".

У општој збрци која је захватила Либију после пада Триполија, побуњеницима се, како се чини, учинило да бег у Нигер делује као најреалнија опција, па су у среду увече послали изасланике у ту државу, тражећи да тамошње власти затворе границу за породицу Гадафи.

Пут у Нигер последица је претпоставки западних обавештајних служби да се Гадафи са групом сарадника конвојем од десетак возила, кроз пустињу и територију коју контролишу њему пријатељска племена, полако креће ка јужној граници државе.

Гадафи: НАТО ће бити поражен

У међувремену, сам Гадафи негирао је да је пребегао у Нигер, додајући да такви извештаји представљају "психолошки рат и лажи" и обећао да ће победити НАТО снаге за које каже да губе на снази.

"Немају ничем другом да прибегну осим психолошком рату и лажима", рекао је Гадафи у првом обраћању после неколико дана, објављеном на Телевизији Араи Оруба, са седиштем у Дамаску.

Гадафи је поручио присталицама да "не губе време на слабог и подлог непријатеља". "Они желе да ослабе наш морал", додао је Гадафи. Нагласио је да ће НАТО бити поражен, јер му његове "логистичке могућности неће дозволити" да настави војну интервенцију, пренео је АФП.

"Спремни смо да у Триполију и свуда појачамо своје нападе против пацова, плаћеника", казао је Гадафи.

Након што су побуњеници заузели Триполи, 23. августа, Гадафи се више пута обраћао присталицама посредством Телевизије Араи, којом управља бивши ирачки сунитски посланик Мишан ал-Џубури.

Он је једина особа која је од тада била у контакту са Гадафијем и тврди да су бивши либијски лидер и његов син Саиф ал-Ислам и даље у Либији.

"Могу да вам кажем да сам недавно разговарао са Гадафијем. Он је у Либији, веома доброг расположења, осећа се снажно, не плаши се и био би срећан да погине борећи се против окупатора", изјавио је Џубури француској агенцији.

Званичницима прелазних власти, међутим, није страна теорија да се Гадафи крије у Бани Валиду, Триполију, Сирти, Саби, или ко зна где још...

Французи, који наводно имају поуздану мрежу шпијуна у појасу који захвата и Нигер и Буркину Фасо, пре свега јер су то бивше француске колоније, тврде да је Гадафијев план једноставан - послао је конвој у Нигер не би ли се уверио у добре намере тамошњих власти, а затим ће и сам прећи границу и на крају отићи у Буркину Фасо.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво